- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry marchewkowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)
Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem na gofry. Mały smakosz bardzo je polubił. Co prawda nie tak bardzo jak te z gruszką ;) No ale jak je przygotuje to zjada ze smakiem.
Napój owsiany bezglutenowy oraz mieszankę mix for cake z balvitenu można już zakupić w rossman :) Mąkę owsianą bezglutenową zakupiłam w auchan.
Jak Wam podoba pomysł na gofry w takiej wersji?
Z podanej porcji wyjdzie 1 duży i 1 mniejszy gofr.
Składniki na bezglutenowe gofry marchewkowe:
- 200 g marchewki
- 180 ml napoju owsianego bezglutenowego
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g mieszanki mąki mix for cake balviten (można też użyć skrobii ziemniaczanej)
- 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe gofry marchewkowe:
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotuj zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody.
- Do startej marchewki dodaj napój owsiany, mąkę i dokładnie zblenduj. Następnie dodaj zastępnik jajka i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Powstanie gęste ciasto.
- Gofrownicę posmaruj przy użyciu pędzelka łyżką oleju rzepakowego i nagrzewaj przez ok. 2 minuty. Przy użyciu chochli nałóż ciasto. U mnie gofrownica ma moc 1200 W i piekłam na trochę niższym poziomie przez ok. 7 minut. (mam 5 poziomów a ja piekłam na 4).
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
gofry bezglutenowe
gofry marchewkowe
kolacja
podwieczorek
przepisy dla alergika
śniadanie
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz