Przepis na bezglutenowe gofry marchewkowe dla alergika

 



Gofry marchewkowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)

Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem na gofry.  Mały smakosz bardzo je polubił.  Co prawda nie tak bardzo jak te z gruszką ;) No ale jak je przygotuje to zjada ze smakiem. 

Napój owsiany bezglutenowy oraz mieszankę mix for cake z balvitenu można już zakupić w rossman :) Mąkę owsianą bezglutenową zakupiłam w auchan. 

Jak Wam podoba pomysł na gofry w takiej wersji? 


Z podanej porcji wyjdzie 1 duży i 1 mniejszy gofr. 


Składniki na bezglutenowe gofry marchewkowe:

  • 200 g marchewki
  • 180 ml napoju owsianego bezglutenowego
  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g mieszanki mąki mix for cake balviten (można też użyć skrobii ziemniaczanej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe gofry marchewkowe:

  1.  Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2.  Przygotuj zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. 
  3.  Do startej marchewki dodaj napój owsiany, mąkę i dokładnie zblenduj. Następnie dodaj zastępnik jajka i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Powstanie gęste ciasto. 
  4.  Gofrownicę posmaruj przy użyciu pędzelka łyżką oleju rzepakowego i nagrzewaj przez ok. 2 minuty. Przy użyciu chochli nałóż ciasto.  U mnie gofrownica ma moc 1200 W i piekłam na trochę niższym poziomie przez ok. 7 minut.   (mam 5 poziomów a ja piekłam na 4). 


Komentarze