Przepis na wegańskie ciasteczka amarantusowe z karobem

 Emilka już od dłuższego czasu zagaduje, żeby zrobić jej czekoladę ;) nawet wskazała mi na swoją zabawkę w kształcie czekolady, że chciałaby taką.  Zdecydowałam zrobić jej ciasteczka amarantusowe z karobem z dodatkiem musu z gruszki. Karob ma posmak kakao więc jest chociaż trochę namiastki czekolady ;)  Mały smakosz bardzo polubił te ciasteczka. Nazwała je ciasteczkami czekoladowymi.  Szybko można je przygotować :) 


Składniki na wegańskie ciasteczka amarantusowe z karobem:

  •  30 g amarantusa ekspandowanego (użyłam z firmy amarello z rossman)
  •  2 łyżki karobu w proszku
  •  tubka gerber np. o smaku gruszki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżka siemienia lnianego
  •  3 łyżki gorącej wody
  •  30 ml oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie ciasteczka amarantusowe:

  1.  Do miski wsypać 20 g amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki karobu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  2.  Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  3.  Do miski dodać tubkę gerbera np. z gruszką, zaczyn z siemienia lnianego i dokładnie wymieszać.  Następnie dodać 10 g amarantusa ekspandowanego i wymieszać. Uformować ciasteczka i pozostawić w lodówce na godzinę. 
  4.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 12 minut. 


Komentarze