- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Emilka już od dłuższego czasu zagaduje, żeby zrobić jej czekoladę ;) nawet wskazała mi na swoją zabawkę w kształcie czekolady, że chciałaby taką. Zdecydowałam zrobić jej ciasteczka amarantusowe z karobem z dodatkiem musu z gruszki. Karob ma posmak kakao więc jest chociaż trochę namiastki czekolady ;) Mały smakosz bardzo polubił te ciasteczka. Nazwała je ciasteczkami czekoladowymi. Szybko można je przygotować :)
Składniki na wegańskie ciasteczka amarantusowe z karobem:
- 30 g amarantusa ekspandowanego (użyłam z firmy amarello z rossman)
- 2 łyżki karobu w proszku
- tubka gerber np. o smaku gruszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 30 ml oleju rzepakowego
Przepis na wegańskie ciasteczka amarantusowe:
- Do miski wsypać 20 g amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki karobu i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
- Do miski dodać tubkę gerbera np. z gruszką, zaczyn z siemienia lnianego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 10 g amarantusa ekspandowanego i wymieszać. Uformować ciasteczka i pozostawić w lodówce na godzinę.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 12 minut.
amarantus
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
ciasteczka amarantusowe
ciasteczka z karobem
gruszka
karob
wege
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz