Przepis na bezglutenowe rogaliki




Rogaliki bez mleka, bez jajek i bez glutenu  😀

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na rogaliki z dżemem. Ostatnio co jakiś czas do nich wraca. Mały smakosz bardzo je polubił. 

Czy ktoś z Was będzie chciał wypróbować przepis? 🙂


Składniki na rogaliki dla alergika: 

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej 
  • 40 g siemienia lnianego mielonego (użyłam z firmy lenvitol) 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 200 ml wody (o temperaturze ok. 35 stopni) 
  • 30 g oleju rzepakowego 

Przepis na rogaliki dla alergika: 

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, ksylitol, drożdże suszone, siemię lniane. Dokładnie je wymieszaj. 
  2.   Przygotuj 200 ml wody o temperaturze ok. 35 stopni. Wlewaj wodę stopniowo i mieszaj cały czas mikserem. Następnie dodaj olej rzepakowy i ponownie wymieszaj mikserem. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. 
  3. Obsyp stolnicę skrobia ziemniaczana.  Ciasto zrób na płasko. Odbij okrąg z talerza. Podziel ciasto na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj dżemem i zawiń od podstawy do czubka trójkąta 🙂 
  4. Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół)  przez 20 minut. 

Komentarze