Przepis na bezglutenowe gofry cukiniowe

 



Gofry cukiniowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu  :)

Dzisiaj przychodzę z obiecanym przepisem na gofry.  Emilka tak bardzo nie przepada za cukinią, ale te gofry jej posmakowały :)  A jeśli nie macie gofrownicy to te ciasto też dobrze sprawdzi się w przygotowaniu placków. 

Jak Wam podoba się pomysł gofrów w takiej wytrawnej wersji?  :)


Składniki na bezglutenowe gofry cukiniowe:

  •  300 g cukinii
  • 250 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
  • 75 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  25 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe gofry cukiniowe:

  1.  Cukinię umyj i zetrzyj ze skórą na tarce o grubych oczkach. 
  2.  Przygotuj zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. 
  3.  Do startej cukini dodaj napój owsiany, mąkę owsianą, mąkę kukurydzianą, zastępnik jajka oraz łyżkę oleju.  Wszystkie składnie dokładnie zblenduj i odstaw ciasto do zgęstienia na 10 minut. 
  4.  Gofrownice posmaruj łyżką oleju rzepakowego, nagrzej przez ok. 2 minuty. Wlej ciasto chochlą i piecz ok. 13 minut.  Czas pieczenia będzie zależny od mocy gofrownicy. Jednak na pewno będzie musiał być trochę dłuższy.
  5.  Jeśli nie masz gofrownicy to usmaż na nagrzanej patelni olejem z każdej strony do zarumienienia. 

Komentarze