- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry cukiniowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)
Dzisiaj przychodzę z obiecanym przepisem na gofry. Emilka tak bardzo nie przepada za cukinią, ale te gofry jej posmakowały :) A jeśli nie macie gofrownicy to te ciasto też dobrze sprawdzi się w przygotowaniu placków.
Jak Wam podoba się pomysł gofrów w takiej wytrawnej wersji? :)
Składniki na bezglutenowe gofry cukiniowe:
- 300 g cukinii
- 250 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej
- 25 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe gofry cukiniowe:
- Cukinię umyj i zetrzyj ze skórą na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody.
- Do startej cukini dodaj napój owsiany, mąkę owsianą, mąkę kukurydzianą, zastępnik jajka oraz łyżkę oleju. Wszystkie składnie dokładnie zblenduj i odstaw ciasto do zgęstienia na 10 minut.
- Gofrownice posmaruj łyżką oleju rzepakowego, nagrzej przez ok. 2 minuty. Wlej ciasto chochlą i piecz ok. 13 minut. Czas pieczenia będzie zależny od mocy gofrownicy. Jednak na pewno będzie musiał być trochę dłuższy.
- Jeśli nie masz gofrownicy to usmaż na nagrzanej patelni olejem z każdej strony do zarumienienia.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe gofry cukiniowe
gofry cukiniowe
gofry cukiniowe dla alergika
kolacja
śniadanie
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz