Przepis na pieczoną owsiankę dla alergika

 Pieczona owsianka dla alergika 🙂

Przychodzę dzisiaj z szybkim pomysłem na śniadanie  🙂 oprócz płatków owsianych dodałam też nasiona chia. Jeśli nie ma alergii to warto sięgnąć po chia, ponieważ zawierają sporą ilość wapnia.

Po upieczeniu owsianka wygląda jak ciasto. Wybrałam do niej brzoskwinie, ale można dodać dowolne owoce. Ilość podana dla 2 dorosłych osób i dla dziecka. 

Składniki na pieczoną owsiankę dla alergika: 

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych 
  •  5  łyżek nasion chia 
  • 2 brzoskwinie 
  • 1 szklanka (230 ml)  napoju owsianego bezglutenowego 

Przepis na pieczoną owsiankę dla alergika: 

  1.  Do naczynia żaroodpornego umieścić płatki owsiane i nasiona chia. Zalać wszystko szklanką napoju owsianego. 
  2. Brzoskwinie pokroić na kawałki i dodać do owsianki.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. 









Komentarze