Przepis na bezglutenowe pampuchy z dżemem jagodowym

 






Bezglutenowe pampuchy z dżemem jagodowym  🙂 

Dzisiaj przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem na pampuchy.  Mały smakosz ocenił je jako pyszne. 

Do naczynia na parze warto dodać ściereczkę. Dzięki temu pampuchy nam się nie przykleją 🙂

Czy pampuchy to Wasz smak dzieciństwa? To ja ich nie jadłam, ale mąż pamięta je jako taki smak z dzieciństwa 🙃


Składniki na bezglutenowe pampuchy: 
  • 250 ml mąki uniwersalnej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten) 
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru białego  (dzięki temu lepiej urośnie ciasto) 
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 200 ml wody ( o tem. ok. 35 stopni) 

Przepis na bezglutenowe pampuchy: 
  1.  Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenową, drożdże suszone, ksylitol. 
  2.  Podgrzać wodę tak, żeby miała ok. 35 stopni. 
  3.  Przy użyciu miksera wyrobić ciasto i stopniowo wlewać wodę. 
  4.  Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia 
  5.  Powstanie kleiste ciasto i dlatego ręce zwilżyć zimną wodą. Uformować na kształt bułki i gotować na parze przez 15 minut. Podać z ulubionym dżemem. 

Przygotowanie dżemu:  300 g owoców mrożonych gotować przez 10 minut. Następnie dodać do zagęszczenia 3 łyżki siemienia lnianego mielonego. 


Komentarze