- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe pampuchy z dżemem jagodowym 🙂
Dzisiaj przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem na pampuchy. Mały smakosz ocenił je jako pyszne.
Do naczynia na parze warto dodać ściereczkę. Dzięki temu pampuchy nam się nie przykleją 🙂
Czy pampuchy to Wasz smak dzieciństwa? To ja ich nie jadłam, ale mąż pamięta je jako taki smak z dzieciństwa 🙃
Składniki na bezglutenowe pampuchy:
- 250 ml mąki uniwersalnej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru białego (dzięki temu lepiej urośnie ciasto)
- 7 g drożdży suszonych
- 200 ml wody ( o tem. ok. 35 stopni)
Przepis na bezglutenowe pampuchy:
- Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenową, drożdże suszone, ksylitol.
- Podgrzać wodę tak, żeby miała ok. 35 stopni.
- Przy użyciu miksera wyrobić ciasto i stopniowo wlewać wodę.
- Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia
- Powstanie kleiste ciasto i dlatego ręce zwilżyć zimną wodą. Uformować na kształt bułki i gotować na parze przez 15 minut. Podać z ulubionym dżemem.
Przygotowanie dżemu: 300 g owoców mrożonych gotować przez 10 minut. Następnie dodać do zagęszczenia 3 łyżki siemienia lnianego mielonego.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz