Przepis na kisiel wiśniowy

 Kisiel wiśniowy dla alergika  :)

Ostatnio Emilce w sklepie kupiłam gotowy kisiel. Jednak coś ją z niego uczuliło, bo miała bóle brzucha. Kolejnego dnia poprosiła mnie ponownie o niego. I zdecydowałam zrobić jej taki domowy. Mały smakosz ocenił go jako pyszny 🙂 

A czy Wasze dzieci lubią kisiel? 


Składniki na kisiel wiśniowy: 

  •  200 g mrożonych wiśni 
  •  200 ml wody
  •  1 łyżka cukru trzcinowego lub innego słodziwa 
  •  2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  •  truskawki lifolizowane do smaku

Przepis na kisiel wiśniowy: 

  1.  Wiśnie gotować w 100 ml wody przez 10 minut. 
  2.  Po ugotowaniu dokładnie zblendować i dodać cukier trzcinowy. 
  3.  W 100 ml zimnej wody dodać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. 
  4.  Do gotującego kisielu dodać mieszankę wody z mąka i mieszać aż do momentu zgęstienienia. 
  5. Do smaku można dodać lifolizowane truskawki.











Komentarze