Przepis na bezglutenowe owoce zapiekane pod kruszonką

 Owoce zapiekane pod bezglutenową kruszonką 🙂

Emilka bardzo lubi ten deser. A największym jego fanem jest mój mąż 😉 ma fajne połączenie słodko-kwaśne.

A jaki jest Wasz ulubiony deser? 🙂 Lubicie takie słodko-kwaśne połączenia?


Składniki na bezglutenowe owoce zapiekane pod kruszonką:

  •  300 g dowolnych owoców (u mnie zazwyczaj są to jagody lub borówki)
  •  ok. 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych


Składniki na kruszonkę:

  •  100 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  30 g zimnego oleju rzepakowego
  •  1 łyżka cukru trzcinowego lub innego słodziwa

Przepis na kruszonkę:   Wszystkie składniki wymieszać przy użyciu łyżki.  


Przepis na bezglutenowe owoce zapiekane pod kruszonką:

  1.  Przygotować najpierw kruszonkę. Wymieszać dokładnie mąkę owsianą, zimny olej rzepakowy i cukier trzcinowy.
  2.  Jeśli mamy owoce mrożone to na wolnym ogniu w małej ilości wody wolno je gotować przez ok. 10 minut.
  3.  Naczynie żaroodporne wyłożyć płatkami owsianymi. Ilość zależna od wielkości naczynia żaroodpornego. U mnie to było 6 łyżek płatków. Umieścić owoce na płatkach owsianych. Na owoce nałożyć kruszonkę.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut.








Komentarze