Przepis na bezglutenowe jagodzianki




 Jagodzianki bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂 

Dzisiaj przychodzę z przepisem na bezglutenowe jagodzianki. Mają też dodatek kruszonki, ale można też ją pominąć. 


Składniki na bezglutenowe jagodzianki:

  •  100 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  50 g mąki gryczanej
  •  50 g skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
  •  7 g suszonych drożdży
  •  30 g ksylitolu (ważne, żeby był cukier biały, bo dzięki niemu drożdże urosna)
  •  200 g jagód
  •  150 ml napoju owsianego bezglutenowego
  • 30 ml oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe jagodzianki:

  1.  Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąka owsiana bezglutenowa, skrobia z tapioki, mąka gryczana, drożdże suszone, ksylitol.
  2.  Napój owsiany podgrzać tak, żeby temperatura wynosiła 35 stopni.
  3.  Przy użyciu miksera stopniowo wlewać napój owsiany. Następnie dodać olej rzepakowy i ponownie wymieszać mikserem.
  4.  Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
  5.  Uformować płaski placek, dodać jagody. A następnie formować kształt bułki. Opcjonalnie można posypać kruszonką.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.

Przepis na kruszonkę:

1. 100 g mąki owsianej bezglutenowej wymieszać z 1 łyżka ksylitolu. Dodać 40 ml zimnego oleju i dokładnie wymieszać.

Komentarze