- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jagodzianki bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂
Dzisiaj przychodzę z przepisem na bezglutenowe jagodzianki. Mają też dodatek kruszonki, ale można też ją pominąć.Składniki na bezglutenowe jagodzianki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
- 7 g suszonych drożdży
- 30 g ksylitolu (ważne, żeby był cukier biały, bo dzięki niemu drożdże urosna)
- 200 g jagód
- 150 ml napoju owsianego bezglutenowego
- 30 ml oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe jagodzianki:
- Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąka owsiana bezglutenowa, skrobia z tapioki, mąka gryczana, drożdże suszone, ksylitol.
- Napój owsiany podgrzać tak, żeby temperatura wynosiła 35 stopni.
- Przy użyciu miksera stopniowo wlewać napój owsiany. Następnie dodać olej rzepakowy i ponownie wymieszać mikserem.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Uformować płaski placek, dodać jagody. A następnie formować kształt bułki. Opcjonalnie można posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
Przepis na kruszonkę:
1. 100 g mąki owsianej bezglutenowej wymieszać z 1 łyżka ksylitolu. Dodać 40 ml zimnego oleju i dokładnie wymieszać.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz