Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami także dla alergika



 Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami także dla alergika.  

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenowe ciasto z jabłkami. Przepis sprawdzi się także dla alergików, bo jest bez mleka i bez jajek  :)

Mały smakosz z początku nie chciał spróbować tego ciasta. Zdecydowała się spróbować je dopiero wieczorem i jest nim zachwycona.  

Inspiracja na ten przepis jest z przedszkola. Staram się, żeby Emilka mogła jeść podobnie. I raz w menu zobaczyłam murzynka z jabłkami.  Jako, że minęła jej już alergia na jabłka to postanowiłam opracować taki przepis.  Zamiast jabłka można dać też gruszki. 

Karob to mączka chleba świętojańskiego, którą na pewno można kupić w Carrefour. 


Składniki na bezglutenowe ciasto z jabłkami:

  • 100 g mąka owsiana bezglutenowa
  • 100 g mąka gryczana
  • 30 g skrobia ziemniaczana lub skrobia z tapioki
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
  • 1 jabłko
  •  230 ml wody (ważne, żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni)
  •  35 ml oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami:

  1.  Do miski wsyp wszystkie suche składniki:  mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, ksylitol. Przy użyciu łyżki je wymieszaj. 
  2. Przygotuj 230 ml wody o temperaturze ok. 35 stopni. Przy użyciu miksera wlewaj wodę i stopniowo mieszaj. Dodaj olej i ponownie wymieszaj go przy użyciu miksera.
  3. Jabłka pokrój na kawałki i dodaj je do pozostałych składników i wymieszaj przy użyciu łyżki. 
  4.  Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut. 



Komentarze