- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami także dla alergika.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenowe ciasto z jabłkami. Przepis sprawdzi się także dla alergików, bo jest bez mleka i bez jajek :)
Mały smakosz z początku nie chciał spróbować tego ciasta. Zdecydowała się spróbować je dopiero wieczorem i jest nim zachwycona.
Inspiracja na ten przepis jest z przedszkola. Staram się, żeby Emilka mogła jeść podobnie. I raz w menu zobaczyłam murzynka z jabłkami. Jako, że minęła jej już alergia na jabłka to postanowiłam opracować taki przepis. Zamiast jabłka można dać też gruszki.
Karob to mączka chleba świętojańskiego, którą na pewno można kupić w Carrefour.
Składniki na bezglutenowe ciasto z jabłkami:
- 100 g mąka owsiana bezglutenowa
- 100 g mąka gryczana
- 30 g skrobia ziemniaczana lub skrobia z tapioki
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
- 1 jabłko
- 230 ml wody (ważne, żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni)
- 35 ml oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami:
- Do miski wsyp wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, ksylitol. Przy użyciu łyżki je wymieszaj.
- Przygotuj 230 ml wody o temperaturze ok. 35 stopni. Przy użyciu miksera wlewaj wodę i stopniowo mieszaj. Dodaj olej i ponownie wymieszaj go przy użyciu miksera.
- Jabłka pokrój na kawałki i dodaj je do pozostałych składników i wymieszaj przy użyciu łyżki.
- Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe ciasto z jabłkiem
bezglutenowe przepisy
ciasto z jabłkiem
przepisy dla alergika
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz