Przepis na bezglutenowe placki z kaszą jaglaną i gruszką

 Placki z kaszą jaglaną i gruszką 🙂 (jeśli spodobał Ci się przepis to będę wdzięczna za polubienie postu 😊) 

Przychodzę dzisiaj do Was z kolejnym przepisem, który jako kolejny zdobył największą ilość głosów w ostatniej ankiecie. 

Jak na razie bez oceny małego smakosza, bo nie chciała jeszcze ich zjeść. Mówi, że na kolację spróbuję 😉 Mi smakują a mąż to już zupełny fan tych placków 😀

Emilka kaszy jaglanej samej nie zje to liczę, że może chociaż w tych plackach jej spodoba 🙂  najbardziej lubi jedynie tą gryczaną. 

A jaka kasza przez Wasze dzieci jest najbardziej lubiana? 


Składniki na placki z kaszą jaglaną i gruszką: 

  • 50 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 2 mniejsze gruszki (każda po ok. 150 g) 
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 


Przepis na placki z kaszą jaglaną i gruszką: 

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Przygotować zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. 
  3. Do ostudzonej kaszy dodać mąkę ryżową, skrobie ziemniaczaną, zastępnik jajka oraz startą gruszkę na grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  4.  Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć  placki z każdej strony do zarumienia. Smażyć po ok. 4-5 minut z każdej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni. 





Komentarze