- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pulpety drobiowe z dodatkiem batata dla alergika i nie tylko 😊
Dzisiaj przychodzę do Was już z ostatnim przepisem z ankiety na pulpety drobiowe z batatem. Podana porcja jest dla 2 dorosłych osób i tak 2 dzieci 🙂 Mały smakosz ocenił je jako pyszne.
Jak Wam podoba pomysł na pulpety w takiej wersji? 🙂
Składniki na pulpety drobiowe z dodatkiem batata:
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 batat (ok. 200 g, podana waga przed obraniem)
- 40 g bułki tartej bezglutenowej do pulpetów+ 60 g do obtoczenia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 80 ml zimnej wody (ok. 9 łyżek)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na pulpety drobiowe z dodatkiem batata:
- Batata obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości przez ok. 30 minut.
- Ostudzić batata i rozdrobnić go widelcem.
- Do miski umieścić mięso mielone, 40 g bułki tartej, rozdrobnionego batata. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Do jednej miski umieścić zastępnik jajka: 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszać dokładnie z 80 ml zimnej wody. Natomiast do drugiej miski umieścić ok. 60 g bułki tartej bezglutenowej.
- Uformować pulpety. Obtoczyć je najpierw w zastępniku jajka a następnie w pozostałej bułce tartej.
- Na oleju rzepakowym smażyć po kilka pulpetów z każdej strony przez ok. 3 minuty. U siebie dawałam po 3-4 pulpety na łyżce oleju rzepakowego. Dolewając stopniowo olej przy każdych kolejnych pulpetach.
- Pulpety wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez ok. 30 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz