Przepis na bezglutenowe pulpety drobiowe z dodatkiem batata

Pulpety drobiowe z dodatkiem batata dla alergika i nie tylko 😊

Dzisiaj przychodzę do Was już z ostatnim przepisem z ankiety na pulpety drobiowe z batatem. Podana porcja jest dla 2 dorosłych osób i tak 2 dzieci 🙂 Mały smakosz ocenił je jako pyszne.

Jak Wam podoba pomysł na pulpety w takiej wersji? 🙂


Składniki na pulpety drobiowe z dodatkiem batata:

  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 batat (ok. 200 g, podana waga przed obraniem)
  • 40 g bułki tartej bezglutenowej do pulpetów+ 60 g do obtoczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 ml zimnej wody  (ok.  9 łyżek)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego


Przepis na pulpety drobiowe z dodatkiem batata:

  1.  Batata obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do miękkości przez ok. 30 minut.
  2.  Ostudzić batata i rozdrobnić go widelcem. 
  3.  Do miski umieścić mięso mielone,  40 g bułki tartej, rozdrobnionego batata. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  4.  Do jednej miski umieścić zastępnik jajka:  3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszać dokładnie z 80 ml zimnej wody.  Natomiast do drugiej miski umieścić ok. 60 g bułki tartej bezglutenowej. 
  5.  Uformować pulpety. Obtoczyć je najpierw w zastępniku jajka a następnie w pozostałej bułce tartej. 
  6.  Na oleju rzepakowym smażyć po kilka pulpetów z każdej strony przez ok. 3 minuty.   U siebie dawałam po 3-4 pulpety na łyżce oleju rzepakowego.  Dolewając stopniowo olej przy każdych kolejnych pulpetach. 
  7.  Pulpety wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez ok. 30 minut.







 

Komentarze