- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizza bezglutenowa dla alergika 🙂
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pizzę z sosem batatowym. Emilka tą pizzę bardzo polubiła. Jednej nocy nawet się obudziła mówiąc, że jest głodna i chciała dostać pizzę 😉
Cały czas ma jeszcze alergię na pomidory i dlatego przygotowałam ją z sosem batatowym. Jednak super on pasuje do tej pizzy :) Do tego dodaję jeszcze dużo cebuli i trochę szynki. Cebula jest dla niej najważniejszym składnikiem 😀
A jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?
Składniki na bezglutenową pizzę:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g skrobia ziemniaczana
- 50 g mąki jaglanej bezglutenowej
- 20 g siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 7 g drożdży suszonych
- 220 ml wody (o temperaturze ok. 35 stopni)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 bataty
Przepis na bezglutenową pizzę:
- Przygotować sos. Ugotować obrane bataty przez ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia. Rozdrobnić widelcem i nałożyć później na pizzę jako sos.
- Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, mąka jaglana, cukier, drożdże suszone.
- Przygotować 220 ml wody o temperaturze 35 stopni. Wlewać wodę stopniowo do suchych składników i wymieszać przy użyciu miksera. Dodać olej i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykrytą ścierką na godzinę.
- Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. U siebie uformowałam kilka mini pizzy. Nałożyć sos i ulubione dodatki. Piec w temperaturze 220 stopni (góra-dół) przez ok. 12 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz