Przepis na bezglutenową pizzę

 Pizza bezglutenowa dla alergika  🙂 

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pizzę z sosem batatowym. Emilka tą pizzę bardzo polubiła. Jednej nocy nawet się obudziła mówiąc, że jest głodna i chciała dostać pizzę  😉 

Cały czas ma jeszcze alergię na pomidory i dlatego przygotowałam ją z sosem batatowym.  Jednak super on pasuje do tej pizzy :) Do tego dodaję jeszcze dużo cebuli i trochę szynki.  Cebula jest dla niej najważniejszym składnikiem  😀

A jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?


Składniki na bezglutenową pizzę: 

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 100 g skrobia ziemniaczana 
  • 50 g mąki jaglanej bezglutenowej 
  • 20 g siemienia lnianego mielonego 
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 220 ml wody (o temperaturze ok. 35 stopni) 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 bataty


Przepis na bezglutenową pizzę: 

  1. Przygotować sos. Ugotować obrane bataty przez ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia. Rozdrobnić widelcem i nałożyć później na pizzę jako sos. 
  2. Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, mąka jaglana, cukier, drożdże suszone. 
  3. Przygotować 220 ml wody o temperaturze 35 stopni. Wlewać wodę stopniowo do suchych składników i wymieszać przy użyciu miksera. Dodać olej i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykrytą ścierką na godzinę. 
  4.  Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. U siebie uformowałam kilka mini pizzy. Nałożyć sos i ulubione dodatki. Piec w temperaturze 220 stopni (góra-dół) przez ok. 12 minut. 





Komentarze