Bezglutenowe placki warzywne

 Placki warzywne dla małego alergika  :)

Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na placki z dodatkiem cukinii, marchewki i ziemniaka :)  To właśnie ten przepis wygrał największą liczbą głosów w ostatniej ankiecie. Kolejne przepisy również pojawią się w następnej kolejności. 

Mały smakosz miał etap, że lubił placki jednak wczoraj ich odmówiła. I dlatego tym razem bez oceny ;)  Dałam je dzisiaj jako dodatek do śniadania to się dopiero okaże czy je zjadła.  Natomiast zachwyciła ją pizza z dodatkiem sosu z batata.  Przepis na pizzę planuje wrzucić w ten w czwartek. Pizza miała w ankiecie tylko o jeden głos mniej  :) 

Liczę, że Waszym małym smakoszom spodobają się te placki.  Dzisiaj jeszcze dam Wam znać czy Emilka ostatecznie się przekonała do nich :)

A czy Wasze dzieci lubią placki? 


Składniki na placki warzywne dla alergika:

- 1 średnia cukinia ( o wadze ok. 300 g)

- 2 marchewki ( o łącznej wadze ok. 200 g)

- 2 ziemniaki ( o łącznej wadze ok. 200 g)

- 7 łyżek mąki ryżowej

- 2 łyżki siemienia lnianego 

- 6 łyżek gorącej wody

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Przepis na placki warzywne dla alergika:

1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć obraną cukinię i ziemniaki. Odstawić na 10 minut i następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. 

2.  Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Dodać do startej cukinii i ziemniaków. 

3. Przygotować zastępnik jajka: 2 łyżki siemienia lnianego wymieszać z 6 łyżkami gorącej wody. 

4. Do startych warzyw dodać przygotowany zastępnik jajka, mąkę ryżową i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

5. Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć placki na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony.  Kolejne placki smażyć już na suchej patelni.  Rozłożyć cienką warstwę ciasta, bo dzięki temu będą smaczniejsze. 




Komentarze