- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Placki warzywne dla małego alergika :)
Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na placki z dodatkiem cukinii, marchewki i ziemniaka :) To właśnie ten przepis wygrał największą liczbą głosów w ostatniej ankiecie. Kolejne przepisy również pojawią się w następnej kolejności.
Mały smakosz miał etap, że lubił placki jednak wczoraj ich odmówiła. I dlatego tym razem bez oceny ;) Dałam je dzisiaj jako dodatek do śniadania to się dopiero okaże czy je zjadła. Natomiast zachwyciła ją pizza z dodatkiem sosu z batata. Przepis na pizzę planuje wrzucić w ten w czwartek. Pizza miała w ankiecie tylko o jeden głos mniej :)
Liczę, że Waszym małym smakoszom spodobają się te placki. Dzisiaj jeszcze dam Wam znać czy Emilka ostatecznie się przekonała do nich :)
A czy Wasze dzieci lubią placki?
Składniki na placki warzywne dla alergika:
- 1 średnia cukinia ( o wadze ok. 300 g)
- 2 marchewki ( o łącznej wadze ok. 200 g)
- 2 ziemniaki ( o łącznej wadze ok. 200 g)
- 7 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przepis na placki warzywne dla alergika:
1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć obraną cukinię i ziemniaki. Odstawić na 10 minut i następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
2. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do startej cukinii i ziemniaków.
3. Przygotować zastępnik jajka: 2 łyżki siemienia lnianego wymieszać z 6 łyżkami gorącej wody.
4. Do startych warzyw dodać przygotowany zastępnik jajka, mąkę ryżową i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
5. Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć placki na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni. Rozłożyć cienką warstwę ciasta, bo dzięki temu będą smaczniejsze.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz