Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy

 Chlebek bananowy bez mleka, bez jajek i bez glutenu 😊

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chleb bananowy. Ostatnio często robiłam go Emilce do przedszkola 🥰

Zamiast mąki jaglanej można też użyć ryżowej. Jednak wydaje mi się, że z jaglana wychodzi smaczniejszy 🙂 

W przepisie połączenie sodu i octu sprawia, że chleb dobrze wyrasta. 

Czy ktoś z Was skusi się na taki chlebek? 🙂


Składniki na bezglutenowy chlebek bananowy: 

  • 150 g mąka jaglana bezglutenowa 
  • 50 g skrobia ziemniaczana 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 ml napój owsiany bezglutenowy 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub malinowego 
  • 50 ml oleju rzepakowego 


Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy: 

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka jaglana, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona. 
  2. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki:  napój owsiany bezglutenowy, olej rzepakowy,  banany, ocet malinowy. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. 
  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół). 
  4. Jak piekarnik będzie już nagrzany to wtedy mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać je dokładnie przy użyciu łyżki. Przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 
  5.  Ciasto pozostawić w formie do czasu zupełnego wystygnięcia. 


Komentarze