- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Chlebek bananowy bez mleka, bez jajek i bez glutenu 😊
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na chleb bananowy. Ostatnio często robiłam go Emilce do przedszkola 🥰
Zamiast mąki jaglanej można też użyć ryżowej. Jednak wydaje mi się, że z jaglana wychodzi smaczniejszy 🙂
W przepisie połączenie sodu i octu sprawia, że chleb dobrze wyrasta.
Czy ktoś z Was skusi się na taki chlebek? 🙂
Składniki na bezglutenowy chlebek bananowy:
- 150 g mąka jaglana bezglutenowa
- 50 g skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml napój owsiany bezglutenowy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub malinowego
- 50 ml oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy:
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka jaglana, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: napój owsiany bezglutenowy, olej rzepakowy, banany, ocet malinowy. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół).
- Jak piekarnik będzie już nagrzany to wtedy mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać je dokładnie przy użyciu łyżki. Przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- Ciasto pozostawić w formie do czasu zupełnego wystygnięcia.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowy chlebek bananowy
Chlebek bananowy
pomysł na podwieczorek
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz