Przepis na bezglutenowe gofry czekoladowe

 Gofry bezglutenowe w smaku jak czekoladowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu  🙂 (przepis możesz sobie zapisać poprzez flagę w prawym dolnym rogu zdjęcia na później, żeby nie umknęło) 

Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem  🙂 Z podanej ilości wyjdą 2 gofry.  Emilka bardzo je lubi w takiej czekoladowej wersji. Przygotowane są z dodatkiem karobu. Karob można znaleźć np. w Careffour na dziale zdrowej żywności. W smaku przypomina kakao i jest mączką chleba świętojańskiego. 

Jeśli chodzi o gofrownicę to istotna jest w niej moc. Musi wynosić przynajmniej 1200 W. Przy niższej mocy może być trudniej upiec gofry. 

Jeśli nie macie gofrownicy to z tego przepisu wyjdą też fajne placki  🙂

Gdyby uczulał u Was któryś z tych składników to dajcie znać i podam czym go zastąpić  🥰

A czy wykorzystujecie karob w swojej kuchni? :)


Składniki na bezglutenowe gofry jak czekoladowe: 

  • 220 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego 
  • 50 g mąka ryżowa 
  • 50 g mąka kukurydziana 
  • 50 g skrobia ziemniaczana 
  • 2 łyżeczki karobu 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 


Przepis na bezglutenowe gofry jak czekoladowe: 

  1.  Do miski wlać napój owsiany. Następnie dodać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, skrobie ziemniaczaną, karob. Zblendować ze sobą składniki. 
  2. Przygotować zastępnik jajka: wymieszać dokładnie łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. Dodać do pozostałych składników i ponownie zblendować. Odstawić ciasto do zgęstienia na 10 minut.
  3. Gofrownice przy użyciu pędzelka nasmarować olejem i nagrzać. Przy użyciu chochli wlać ciasto i piec ok. 7 minut.  Jeśli lubimy chrupkie gofry to wtedy piec ok. 9 minut.  Czas pieczenia zależny od mocy gofrownicy.



Komentarze