- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry bezglutenowe w smaku jak czekoladowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂 (przepis możesz sobie zapisać poprzez flagę w prawym dolnym rogu zdjęcia na później, żeby nie umknęło)
Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem 🙂 Z podanej ilości wyjdą 2 gofry. Emilka bardzo je lubi w takiej czekoladowej wersji. Przygotowane są z dodatkiem karobu. Karob można znaleźć np. w Careffour na dziale zdrowej żywności. W smaku przypomina kakao i jest mączką chleba świętojańskiego.
Jeśli chodzi o gofrownicę to istotna jest w niej moc. Musi wynosić przynajmniej 1200 W. Przy niższej mocy może być trudniej upiec gofry.
Jeśli nie macie gofrownicy to z tego przepisu wyjdą też fajne placki 🙂
Gdyby uczulał u Was któryś z tych składników to dajcie znać i podam czym go zastąpić 🥰
A czy wykorzystujecie karob w swojej kuchni? :)
Składniki na bezglutenowe gofry jak czekoladowe:
- 220 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 50 g mąka ryżowa
- 50 g mąka kukurydziana
- 50 g skrobia ziemniaczana
- 2 łyżeczki karobu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe gofry jak czekoladowe:
- Do miski wlać napój owsiany. Następnie dodać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, skrobie ziemniaczaną, karob. Zblendować ze sobą składniki.
- Przygotować zastępnik jajka: wymieszać dokładnie łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. Dodać do pozostałych składników i ponownie zblendować. Odstawić ciasto do zgęstienia na 10 minut.
- Gofrownice przy użyciu pędzelka nasmarować olejem i nagrzać. Przy użyciu chochli wlać ciasto i piec ok. 7 minut. Jeśli lubimy chrupkie gofry to wtedy piec ok. 9 minut. Czas pieczenia zależny od mocy gofrownicy.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz