Przepis na bezglutenowe ciasteczkowe naleśniki

 Naleśniki bez mleka, bez jajek i bez glutenu w smaku przypominające ciasteczko  😀

Dzisiaj przychodzę do Was już z obiecanym przepisem.  Tym razem bez oceny małego smakosza, bo jeszcze ma ciągle alergię na kokos. 

Inspiracja na ten przepis przyszła mi w momencie zobaczenia tego jogurtu kokosowego 😊 Tak w sam sobie jogurt kokosowy mi nie smakuje, ale w tych naleśnikach to pyszne połączenie.

A czy Wy wykorzystujecie jogurt kokosowy w swojej kuchni?  


Składniki na bezglutenowe naleśniki ciasteczkowe:

  •  100 g mąki ryżowej
  •  1 łyżka mąki kukurydzianej
  •  1 łyżeczka karobu
  •  100 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
  •  1 opakowanie 160 g jogurtu kokosowego z lidla
  •  1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe naleśniki ciasteczkowe:

  1.  Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki:  mąka ryżowa, mąka kukurydziana, karob. 
  2.  Dodać napój roślinny, jogurt kokosowy oraz łyżkę oleju. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Odstawić ciasto do zgęstienia na 10 minut. 
  3. Smażyć naleśniki po ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienia. Patelnię najpierw nagrzać na łyżeczce oleju rzepakowego, następnie ręcznikiem papierowym zetrzeć olej.  I smażyć wszystkie naleśniki na suchej patelni. 






Komentarze