- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Raffaelo bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂
Dzisiaj przychodzę do Was z nowym przepisem na deser. Tym razem będzie bez oceny małego smakosza. Emilka jak dowiedziała się, że ma to kokos to nie chciała tego spróbować.
Do kokosa długo nie wracaliśmy od czasu ostatniej alergii więc nawet chciałam zrobić prowokacje i dać go w małej ilości. Jednak okazało, że z kokosem ma dokładnie tak samo jak z pietruszką i selerem. Nie nalegam o próby, bo słyszałam o podświadomym odmawianiu przez dziecko produktu, które je uczula.
Z podanej porcji wychodzi ok. 8 porcji. A jedna porcja zawiera:
Energia: 115 kcal
Węglowodany: 15.1 g
Białko: 1.9 g
Tłuszcz: 6.2 g
Składniki na bezglutenowe raffaelo:
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 50 g wiórów kokosowych + 20 g do obtoczenia
- ok. 250 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
Przepis na bezglutenowe raffaelo:
1. Kaszę jaglaną ugotować na napoju roślinnym przez ok. 20 minut. Kasza łatwo może się przypalić i dlatego co jakiś zerknąć na nią w trakcie gotowania. Po ugotowaniu powstanie gęsta kasza. Gdyby kasza w trakcie gotowania zbyt dużo napoju to wtedy jeszcze go dolać.
2. Po wystygnięciu kaszy dodać, łyżkę ksylitolu i 50 g wiórków kokosowych i je dokładnie wymieszać.
3. Uformować kulki i obtoczyć je w pozostałych ok. 20 g wiórków kokosowych. Pozostawić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz