- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Racuchy z gruszką bez glutenu, bez mleka i bez jajek 🙂
Przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem. Mały smakosz ocenił je jako pyszne i wszystkie racuchy szybko zniknęły 🥰
Z podanej ilości wychodzi ok. 16 racuchów. Przewidziane są 2 porcje po ok. 8 racuchow 🙂
Wartości energetyczne dla 1 porcji:
- Energia: 304 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 54 g
Czy jedliście już może racuchy w wersji z gruszką? Czy były bardziej tradycyjne z jabłkiem? 🙂
Składniki na bezglutenowe racuchy z gruszką:
- 2 gruszki
- 60 g mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 125 ml napoju owsianego bezglutenowego
- 2 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ksylitolu
Przepis na bezglutenowe racuchy z gruszką:
- Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, drożdże suszone, 1 łyżeczka ksylitolu.
- Przygotować zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia.
- Napój owsiany lekko zagrzać tak, żeby temperatura wynosiła ok 30-35 stopni.
- Napój owsiany stopniowo wlewać i mieszać mikserem. 5. Po wymieszaniu całego napoju dodać przygotowany zastępnik jajka i cały czas miksować. Będzie potrzebne, żeby tak mieszać przy użyciu miksera przez ok. 3 minuty. Ma to na celu pozbyć się jak najwięcej grudek.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.
- Gruszki obrać na kawałki. Wymieszać każdy kawałek w przygotowanym cieście. Pierwsze partie smażyć z każdej strony na łyżeczce oleju rzepakowego. Kolejne racuchy smażyć już na suchej patelni.
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe racuchy
kolacja na słodko
podwieczorek
racuchy
racuchy z gruszką
śniadanie
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz