Przepis na bezglutenowe racuchy z gruszką

 Racuchy z gruszką bez glutenu, bez mleka i bez jajek 🙂 

Przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem. Mały smakosz ocenił je jako pyszne i wszystkie racuchy szybko zniknęły 🥰

Z podanej ilości wychodzi ok. 16 racuchów. Przewidziane są 2 porcje po ok. 8 racuchow 🙂

Wartości energetyczne dla 1 porcji: 

  • Energia: 304 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 54 g 

Czy jedliście już może racuchy w wersji z gruszką? Czy były bardziej tradycyjne z jabłkiem? 🙂

Składniki na bezglutenowe racuchy z gruszką: 

  • 2 gruszki
  • 60 g mąki ryżowej 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • 125 ml napoju owsianego bezglutenowego 
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 3 łyżki gorącej wody 
  • 1 łyżeczka ksylitolu 

Przepis na bezglutenowe racuchy z gruszką:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, drożdże suszone, 1 łyżeczka ksylitolu. 
  2. Przygotować zastępnik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia. 
  3. Napój owsiany lekko zagrzać tak, żeby temperatura wynosiła ok 30-35 stopni. 
  4. Napój owsiany stopniowo wlewać i mieszać mikserem. 5. Po wymieszaniu całego napoju dodać przygotowany zastępnik jajka i cały czas miksować. Będzie potrzebne, żeby tak mieszać przy użyciu miksera przez ok. 3 minuty. Ma to na celu pozbyć się jak najwięcej grudek. 
  5.  Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. 
  6. Gruszki obrać na kawałki. Wymieszać każdy kawałek w przygotowanym cieście. Pierwsze partie smażyć z każdej strony na łyżeczce oleju rzepakowego. Kolejne racuchy smażyć już na suchej patelni. 






Komentarze