Przepis na bezglutenowe pampuchy

 Bezglutenowe pampuchy z dżemem jagodowym  🙂

Dzisiaj przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem na pampuchy.  Emilce również bardzo posmakowały. 

W trakcie gotowania na parze mi jedynie trochę przykleiły do naczynia. Posmarowałam też olejem, ale nie pomogło. Może ktoś z Was zna na to sposób? 🙂 Ostatecznie się da je odkleić, ale gdyby ktoś znał na to sposób to by znacznie ułatwiło  🥰

Czy pampuchy to Wasz smak dzieciństwa? To ja ich nie jadłam, ale mąż pamięta je jako taki smak z dzieciństwa  🙂

Składniki na bezglutenowe pampuchy: 

  • 250 ml mąki uniwersalnej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten) 
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru białego  (dzięki temu lepiej urośnie ciasto) 
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 200 ml wody ( o tem. ok. 35 stopni) 

Przepis na bezglutenowe pampuchy: 

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenową, drożdże suszone, ksylitol. 
  2.  Podgrzać wodę tak, żeby miała ok. 35 stopni. 
  3.  Przy użyciu miksera wyrobić ciasto i stopniowo wlewać wodę. 
  4.  Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia 
  5.  Powstanie kleiste ciasto i dlatego ręce zwilżyć zimną wodą. Uformować na kształt bułki i gotować na parze przez 10 minut. Podać z ulubionym dżemem. 









Komentarze