Przepis na bezglutenowe drożdżówki z jagodami



Drożdżówki z dżemem jagodowym bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na drożdżówki. Z początku planowałam, żeby były to pączki. Jednak ostatecznie wyszły drożdżówki ;)  Emilka oceniła je jako pyszne. 

Smakują zarówno z dżemem jak i bez dodatków.  

W tym przepisie pojawiła się ocena smakosza :)  Będę chciała teraz dodawać oceny małego smakosza w skali od 1 do 5 gwiazdek. 

Czy ktoś z Was skusi się na wypróbowanie przepisu? :)


Składniki na bezglutenowe drożdżówki z jagodami:
  • 200 g mąka uniwersalna bezglutenowa (użyłam z firmy bezgluten)
  • 30 g ksylitolu lub innego słodziwa
  • 40 ml oleju rzepakowego (o temperaturze pokojowej)
  • 150 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego (o tem. ok. 30 stopni)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub malinowego (o temperaturze pokojowej)
  • 200 g jagód mrożonych + 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (do przygotowania dżemu)


Przepis na bezglutenowe drożdżówki z jagodami:

  1. Przygotować najpierw dżem. Jagody gotować w małej ilości wody przez 10 minut.  Następnie dodać dwie  łyżki siemienia lnianego i dokładnie wymieszać. 
  2. Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki: mąka uniwersalna bezglutenowa, ksylitol, drożdże.  Składniki wymieszać przy użyciu łyżki. 
  3. Napój owsiany podgrzać tak, żeby jego temperatura wynosi ok. 30 stopni.  
  4. Do drugiej miski wlać podgrzany napój owsiany, olej rzepakowy i ocet. 
  5.  Przy użyciu miksera wyrobić ciasto.  Stopniowo wlać mokre składniki do suchych.  Przykryć do wyrośnięcia na godzinę. 
  6.  Wyłożyć stolnicę. Obsypać odrobiną mąki. Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować drożdżówki. Najpierw nałożyć na stolnicę odrobinę ciasta, dodać dżem i przykryć kolejną warstwą ciasta.  Ciasto będzie kleiste i dłonie z zimną dłonią nam ułatwią formowanie ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 35 minut. 







Komentarze