- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na drożdżówki. Z początku planowałam, żeby były to pączki. Jednak ostatecznie wyszły drożdżówki ;) Emilka oceniła je jako pyszne.
Smakują zarówno z dżemem jak i bez dodatków.
W tym przepisie pojawiła się ocena smakosza :) Będę chciała teraz dodawać oceny małego smakosza w skali od 1 do 5 gwiazdek.
Czy ktoś z Was skusi się na wypróbowanie przepisu? :)
Składniki na bezglutenowe drożdżówki z jagodami:
- 200 g mąka uniwersalna bezglutenowa (użyłam z firmy bezgluten)
- 30 g ksylitolu lub innego słodziwa
- 40 ml oleju rzepakowego (o temperaturze pokojowej)
- 150 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego (o tem. ok. 30 stopni)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżka octu jabłkowego lub malinowego (o temperaturze pokojowej)
- 200 g jagód mrożonych + 2 łyżki siemienia lnianego mielonego (do przygotowania dżemu)
Przepis na bezglutenowe drożdżówki z jagodami:
- Przygotować najpierw dżem. Jagody gotować w małej ilości wody przez 10 minut. Następnie dodać dwie łyżki siemienia lnianego i dokładnie wymieszać.
- Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki: mąka uniwersalna bezglutenowa, ksylitol, drożdże. Składniki wymieszać przy użyciu łyżki.
- Napój owsiany podgrzać tak, żeby jego temperatura wynosi ok. 30 stopni.
- Do drugiej miski wlać podgrzany napój owsiany, olej rzepakowy i ocet.
- Przy użyciu miksera wyrobić ciasto. Stopniowo wlać mokre składniki do suchych. Przykryć do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyłożyć stolnicę. Obsypać odrobiną mąki. Zwilżyć dłonie zimną wodą i formować drożdżówki. Najpierw nałożyć na stolnicę odrobinę ciasta, dodać dżem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Ciasto będzie kleiste i dłonie z zimną dłonią nam ułatwią formowanie ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 35 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz