Przepis na bezglutenowe ciasto buraczane

 Ciasto buraczane bez mleka, bez jajek i bez glutenu  :)

Ostatnio będąc z Emilką w bawialni okazało się, że było tam ciasto buraczane bezglutenowe. Jednak niestety okazało się, że w składzie miało kokos i orzechy. Wtedy to ciasto wzięłam dla siebie a mały smakosz dostał deser chia na napoju ryżowym z truskawkami.  

Po powrocie poprosiła mnie, żebym zrobiła jej takie ciasto buraczane. I stąd to wyjście do kawiarni stało się inspiracją do powstania nowego ciasta :)

Mąż jest nieźle zaskoczony, że ciasto z burakami może tak dobrze smakować.  Natomiast mały smakosz też je ocenił jako pyszne :)

A czy Wy jedliście już jakieś ciasto z dodatkiem warzyw? 


Składniki na bezglutenowe ciasto buraczane:

  • 200 g ugotowanego buraka  ( w lidlu można kupić w opakowaniu już ugotowane)
  • 180 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 150 g mąki gryczanej bezglutenowej (można też użyć mąki jaglanej)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej  (można też użyć skrobi z tapioki)
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 50 g ksylitolu lub innego słodziwa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki karobu


Przepis na bezglutenowe ciasto buraczane:

  1. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki:   mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, ksylitol, soda oczyszczona, karob. 
  2. Zetrzeć buraki na tarce o drobnych oczkach. 
  3. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki:  buraki, napój owsiany bezglutenowy, olej rzepakowy. 
  4. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powstanie gęste. 
  5. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dać od razu do piekarnika.  Piekarnik nagrzać jeszcze przed daniem ciasta do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut. 




Komentarze