- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto buraczane bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)
Ostatnio będąc z Emilką w bawialni okazało się, że było tam ciasto buraczane bezglutenowe. Jednak niestety okazało się, że w składzie miało kokos i orzechy. Wtedy to ciasto wzięłam dla siebie a mały smakosz dostał deser chia na napoju ryżowym z truskawkami.
Po powrocie poprosiła mnie, żebym zrobiła jej takie ciasto buraczane. I stąd to wyjście do kawiarni stało się inspiracją do powstania nowego ciasta :)
Mąż jest nieźle zaskoczony, że ciasto z burakami może tak dobrze smakować. Natomiast mały smakosz też je ocenił jako pyszne :)
A czy Wy jedliście już jakieś ciasto z dodatkiem warzyw?
Składniki na bezglutenowe ciasto buraczane:
- 200 g ugotowanego buraka ( w lidlu można kupić w opakowaniu już ugotowane)
- 180 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 40 ml oleju rzepakowego
- 150 g mąki gryczanej bezglutenowej (można też użyć mąki jaglanej)
- 50 g skrobi ziemniaczanej (można też użyć skrobi z tapioki)
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g ksylitolu lub innego słodziwa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki karobu
Przepis na bezglutenowe ciasto buraczane:
- Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, ksylitol, soda oczyszczona, karob.
- Zetrzeć buraki na tarce o drobnych oczkach.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: buraki, napój owsiany bezglutenowy, olej rzepakowy.
- Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powstanie gęste.
- Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dać od razu do piekarnika. Piekarnik nagrzać jeszcze przed daniem ciasta do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz