- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Emilka ma dzisiaj swoje 4 urodziny :) Jak ten czas szybko leci. Pamiętam jak tego bloga zakładałam niedługo po jej 2 urodzinach :)
Z tej okazji przygotowałam dla niej tort na jasnym biszkopcie z dwoma kremami. Jeden krem jest daktylowy a drugi waniliowy.
Biszkopt zrobiony został na 2 sposoby. Dzisiaj podam Wam ten przepis na nowy biszkopt, bo jednak smaczny wyszedł ;) Natomiast do drugiego dam Wam odnośnik na story do tego przepisu. No bo ten drugi przepis był już podawany wcześniej. Zrobiłam go tak awaryjnie jakby ten z nowego przepisu nie wyszedł :)
Wiem, że są tu rodzice dzieci z alergią na ziemniaka to w tym przepisie można zastąpić ją skrobią z tapioki. Gdyby był jeszcze jakiś alergen, który zastanawiacie jak zastąpić to dajcie znać :)
Składniki na biszkopt:
- 150 g mąka kukurydziana
- 100 g skrobia ziemniaczana
- 50 g mąka ryżowa
- 50 g cukru trzcinowego lub innego słodziwa
- 200 ml napoju owsiany bezglutenowy lub inny roślinny
- 40 ml olej rzepakowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki octu malinowego lub jabłkowego
- 50 ml soku z cytryny
Przepis na bezglutenowy tort:
- Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, cukier. Wymieszać łyżką wszystkie składniki.
- Wycisnąć sok z cytryny. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, ocet i wymieszać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. Przelać do okrągłej foremki i od razu dać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut.
Składniki na krem daktylowy:
- ok. 12 daktyli
- 2 łyżki maragaryny roślinnej
- 2 łyżki napoju owsianego bezglutenowego
Przepis na krem daktylowy:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
- Daktyle odsączyć. Zblendować dokładnie z margaryną roślinną i 2 łyżkami napoju owsianego bezglutenowego.
Składniki na krem waniliowy:
- 100 g margaryny roślinnej
- opakowanie (12 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki napoju owsianego bezglutenowego
Przepis na krem waniliowy:
- Zblendować wszystkie składniki przy użyciu miksera z hakiem.
Przepis na tort:
- Biszkopt przepołowić na pół. Nasączyć przy użyciu pędzelka wodą z dodatkiem odrobiny soku z cytryny miejsca w których zostanie dany krem.
- Nałożyć kremy i dodać na górę ulubione owoce.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz