Tort bezglutenowy dla alergika

 Emilka ma dzisiaj swoje 4 urodziny  :)  Jak ten czas szybko leci.  Pamiętam jak tego bloga zakładałam niedługo po jej 2 urodzinach  :)

  Z tej okazji przygotowałam dla niej tort na jasnym biszkopcie z dwoma kremami.  Jeden krem jest daktylowy a drugi waniliowy.  

Biszkopt zrobiony został na  2 sposoby.  Dzisiaj podam Wam ten przepis na  nowy biszkopt, bo jednak smaczny wyszedł  ;)  Natomiast do drugiego dam Wam odnośnik na story do tego przepisu.  No bo ten drugi  przepis był już podawany wcześniej. Zrobiłam go tak awaryjnie jakby ten z nowego przepisu nie wyszedł  :)

Wiem, że są tu rodzice dzieci z alergią na ziemniaka to w tym przepisie można zastąpić ją skrobią z tapioki.  Gdyby był jeszcze jakiś alergen, który zastanawiacie jak zastąpić to dajcie znać :)


Składniki na biszkopt: 

  • 150 g mąka kukurydziana
  • 100 g skrobia ziemniaczana
  • 50 g mąka ryżowa
  • 50 g cukru trzcinowego lub innego słodziwa
  • 200 ml napoju owsiany bezglutenowy lub inny roślinny
  •  40 ml olej rzepakowy
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  •  2 łyżeczki octu malinowego lub jabłkowego
  • 50 ml soku z cytryny


Przepis na bezglutenowy tort:

  1. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, cukier. Wymieszać łyżką wszystkie składniki.
  2. Wycisnąć sok z  cytryny. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:  woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, ocet i wymieszać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
  3.  Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. Przelać do okrągłej foremki i od razu dać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut. 
Składniki na krem daktylowy:

  • ok. 12 daktyli
  • 2 łyżki maragaryny roślinnej
  •  2 łyżki napoju owsianego bezglutenowego


Przepis na krem daktylowy:

  1.  Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. 
  2.  Daktyle odsączyć.  Zblendować dokładnie z margaryną roślinną i 2 łyżkami napoju owsianego bezglutenowego. 


Składniki na krem waniliowy:

  • 100 g margaryny roślinnej
  • opakowanie (12 g)  cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki napoju owsianego bezglutenowego

Przepis na krem waniliowy:
  1. Zblendować wszystkie składniki przy użyciu miksera z hakiem. 

Przepis na tort:

  1. Biszkopt przepołowić na pół.  Nasączyć przy użyciu pędzelka wodą z  dodatkiem odrobiny soku z cytryny miejsca w których zostanie dany krem.    
  2. Nałożyć kremy i dodać na górę ulubione owoce. 






Komentarze