Szybki przepis na krem z pietruszki i gruszki

 Szybki przepis na krem z pietruszki i gruszki 😊

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepis, który został wybrany w ostatniej ankiecie.  Emilka ma alergię na pietruszkę i dlatego oceny dania nie mogła przeprowadzić. Co prawda wracamy co 6 miesięcy z zalecenia naszego gastrologa do produktu, który uczula. Jednak jak słyszy pietruszka to zdecydowania odmawiania zjedzenia takiego dania.  

Słyszałam,  że niektóre dzieci jakoś instynktownie odmawiają produktu uczulającego. Czy zauważyliście coś takiego u swoich małych smakoszów? :)


Składniki na krem z pietruszki i gruszki:

- ok.  300 g pietruszki  (tak pietruszki, waga przed obraniem)

- 0,5 gruszki

- szczypta pieprzu

- 500 ml bulionu warzywnego lub wody

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Przepis na krem z pietruszki i gruszki:

1. Pietruszkę pokroić w kostkę. Na łyżeczce oleju smażyć pietruszkę przez ok. 2 minuty. 

2. Gruszkę pokroić na kawałki i usunąć z niej gniazdo nasienne. Dodać do garnka z pietruszką i smażyć przez kolejne 2 minuty. 

3. Wlać bulion lub wodę, doprawić pieprzem  i gotować do miękkości przez ok.  15 minut.

4.  Zblendować zupę na gładki krem. Zupę podać z pieczywem.





Komentarze