- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pasztet z cukinii bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)
Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na pasztet. Trochę czasu zajmuje przygotowanie go, ale naprawdę warto :) Emilka po spróbowaniu, była zaskoczona, że to takie smaczne. Dzisiaj dałam jej go do przedszkola jako dodatek do obiadu. Mąż, który nie jest fanem pasztetów także chętnie go zjadł :)
Jak Wam podoba się pasztet w takiej wersji? :)
Składniki na bezglutenowy pasztet z cukinii:
- 700 g cukinii
- 100 g marchewki
- 100 g bułki tartej bezglutenowej
- 4 łyżki siemienia lnianego mielonego (użyłam z firmy lenvitol)
- 100 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowy pasztet z cukinii:
- Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki wraz ze skórą. Odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i od razu odsączyć z nadmiaru wody.
- Przygotować zastępnik jajka: 4 łyżki siemienia lnianego mielonego wymieszać z 100 ml gorącej wody. Wymieszać na papkę.
- Startą cukinię wymieszać z marchewką. Dodać bułkę tartą, zastępnik jajka i olej rzepakowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 1 godzinę i 15 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz