Przepis na bezglutenowy pasztet z cukinii

 Pasztet z cukinii bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)

Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na pasztet.  Trochę czasu zajmuje przygotowanie go, ale naprawdę warto :)  Emilka po spróbowaniu, była zaskoczona, że to takie smaczne.  Dzisiaj dałam jej go do przedszkola jako dodatek do obiadu. Mąż, który nie jest fanem pasztetów także chętnie go zjadł  :)   

Jak Wam podoba się pasztet w takiej wersji?  :)


Składniki na bezglutenowy pasztet z cukinii:

  • 700 g cukinii 
  • 100 g marchewki
  • 100 g bułki tartej bezglutenowej
  • 4 łyżki siemienia lnianego mielonego (użyłam z firmy lenvitol)
  • 100 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowy pasztet z cukinii:

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki wraz ze skórą. Odstawić na 15 minut.  Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i od razu odsączyć z nadmiaru wody.
  3. Przygotować zastępnik jajka:  4 łyżki siemienia lnianego mielonego wymieszać z 100 ml gorącej wody. Wymieszać na papkę.
  4. Startą cukinię wymieszać z marchewką. Dodać bułkę tartą, zastępnik jajka i olej rzepakowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 
  5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 1 godzinę i 15 minut. 






Komentarze