Przepis na bezglutenowe pulpety drobiowe

Bezglutenowe pulpety drobiowe z kaszą gryczaną i brokułem. 

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na ulubione danie obiadowe od małego smakosza :)  Często do nich wracam, bo to taki nasz pewniak obiadowy.  Robię ich taką większą ilość, bo je też mrożę na kolejne dni. 

A jakie jest u Was ulubione danie obiadowe? :)


Składniki na bezglutenowe pulpety drobiowe:

- 400 g mięso mielone z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 0,5 małej cebuli  (opcjonalnie)
- 40 g bułki tartej bezglutenowej do kotletów +  70 g do obtoczenia
- 50 g mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 ml zimnej wody
- 8 łyżeczek oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe pulpety drobiowe:

1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić na drobno.  Warzywa dusić w małej ilości wody przez ok. 5 minut bez wcześniejszego smażenia. 
2.  Do miski umieścić mielone mięso z kurczaka, 40 g bułki tartej, duszoną marchewkę i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3.  Przygotować 3 miseczki, które będą potrzebne do obtoczenia pulpetów.  Do 1 miski wsyp mąkę ryżową,   w drugiej misce wymieszaj dokładnie 3 łyżki mąki kukurydzianej z 100 ml zimnej wody (jako zastępnik jajka), w 3 misce wsyp pozostałe 70 g bułki tartej. 
4.  Utwórz okrągłe pulpety i każdy wymieszaj najpierw w mące ryżowej, następnie w mieszance mąki kukurydzianej z wodą a na końcu w bułce tartej.
5.  W opcji dla większych dzieci smaż przez ok. 3 minuty każdy z kotletów w  2  łyżeczkach oleju rzepakowego. I następnie wyłóż je na blasze pokrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
6. W opcji dla dzieci np. poniżej roku wyłóż na blasze pokrytą papierem do pieczenia obtoczone kotlety i posmaruj każdy z nich olejem rzepakowym przy użyciu pędzelka i piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 30 minut. 
7. Podaj z ulubioną kaszą i warzywami. 

\

Komentarze