Przepis na gulasz paprykowy z kurczakiem i kaszą gryczaną

Gulasz paprykowy z kurczakiem i kaszą gryczaną :)  (możesz zapisać sobie na później, żeby nie umknęło poprzez flagę w prawym dolnym rogu zdjecia)

Przychodzę dzisiaj do Was z obiecanym przepisem na gulasz paprykowy.  W przepisie wykorzystuje też napój kokosowy, ale można go pominąć.  I wtedy danie można zagęścić w wodzie.  Kolejnym razem sprawdzę jak to wyjdzie z napojem owsianym i dam Wam jeszcze znać :)  

Jak Wam podoba się  gulasz w takiej wersji? :)


Składniki na gulasz paprykowy z kurczakiem i kaszą gryczaną:

- 300 g filetu z piersi kurczaka

- 3 małe papryki

- 3 średnie ziemniaki

- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody

- 0,5 szklanki mleka kokosowego

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- szczypta pieprzu

- szczypta kurkumy

- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z skrobi z tapioki


Przepis na gulasz paprykowy z kurczakiem i kaszą gryczaną:

1.  Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.  Kurczaka zamarynować w oleju i dodać przyprawy: kurkuma, pieprz i słodka mielona papryka. Odstawić do lodówki na 30 minut. 

3.  Paprykę i ziemniaki pokroić na kawałki.

4. Na łyżeczce oleju smażyć przez chwilę pokrojone warzywa i mięso. Zalać wszystko szklanką bulionu warzywnego lub wody.  Dusić pod przykryciem przez 30 minut. 

5. W 0,5 szklanki mleka kokosowego dokładnie wymieszać 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Przelać do sosu stopniowo mieszając aż do uzyskania konsystencji sosu.

6. Danie podać z kaszą gryczaną. 




Komentarze