- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Świąteczny piernik last minute bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) (Możesz przepis zapisać sobie na później, żeby nie umknął poprzez flagę na dole z prawej strony zdjęcia)
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na piernik :) Jeśli nie zdążycie kupić bezglutenowej przyprawy do piernika to z samym dodatkiem karobu również wychodzi smaczny :) Karob to mączka chleba świętojańskiego w smaku przypomina kakao. Zakupić go można np w Auchan w dziale zdrowej żywności. Przyprawę do piernika zamówiłam przez internet ze sklepu magros. Zrobiłam u nich od razu większe zamówienie, bo mają duży wybór przypraw bezglutenowych.
Emilka jeszcze nie zdążyła piernika ocenić :) Wróciłyśmy dzisiaj późno od lekarza i już tak nie chce jej dawać słodkiego przed spaniem. Ocena małego smakosza zostaje przełożona na jutro i dam Wam znać na story :)
Czy ktoś skusi się jeszcze na taki piernik? :)
Składniki na bezglutenowy piernik last minute:
- 100 g mąka ryżowa
- 100 g mąka gryczana
- 30 g skrobia ziemniaczana
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżka bezglutenowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 230 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
- 40 ml oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowy piernik last minute:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Wsypać do miski wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, karob, przyprawda do piernika, soda oczyszczona. Wymieszać je wszystkie dokładnie przy użyciu łyżki.
- Dolewać stopniowo wodę i mieszać przy użyciu miksera. Następnie dodać 40 ml oleju rzepakowego i wymieszać dokładnie mikserem.
- Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy użyciu łyżki umieścić ciasto do ksekówki.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut.
- Przepołowić piernik na pół i posmarować ulubioną konfiturą.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz