Przepis na bezglutenowy piernik last minute

 Świąteczny piernik last minute bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)  (Możesz przepis zapisać sobie na później, żeby nie umknął poprzez flagę na dole z prawej strony zdjęcia)

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na piernik :)  Jeśli nie zdążycie kupić bezglutenowej przyprawy do piernika to z samym dodatkiem karobu również wychodzi smaczny :)  Karob to mączka chleba świętojańskiego w smaku przypomina kakao. Zakupić go można np w Auchan w dziale zdrowej żywności. Przyprawę do piernika zamówiłam przez internet ze sklepu magros. Zrobiłam u nich od razu większe zamówienie, bo mają duży wybór przypraw bezglutenowych. 

Emilka jeszcze nie zdążyła piernika ocenić :) Wróciłyśmy dzisiaj późno od lekarza i już tak nie chce jej dawać słodkiego przed spaniem. Ocena małego smakosza zostaje przełożona na jutro i dam Wam znać na story :)

Czy ktoś skusi się jeszcze na taki piernik?  :)


Składniki na bezglutenowy piernik last minute:

  • 100 g mąka ryżowa 
  • 100 g mąka gryczana 
  • 30 g skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 230 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
  • 40 ml oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowy piernik last minute:

  1.  Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  2.  Wsypać do miski wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, karob, przyprawda do piernika, soda oczyszczona. Wymieszać je wszystkie dokładnie przy użyciu łyżki.
  3.  Dolewać stopniowo wodę i mieszać przy użyciu miksera. Następnie dodać 40 ml oleju rzepakowego i wymieszać dokładnie mikserem.
  4.  Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy użyciu łyżki umieścić ciasto do ksekówki.
  5.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut. 
  6. Przepołowić piernik na pół i posmarować ulubioną konfiturą. 





Komentarze