- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Świąteczne pierniki bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂
Przychodzę dzisiaj do Was z przepisem na pierniki 🙂
Emilka przygotowywała pierniki w przedszkolu i przyszła jej chęć, żeby upiec je też wspólnie w domu. Był początkowo plan piec je dopiero w następnym tygodniu 😉 Zostały ocenione przez małego smakosza jako pyszne. Poprzez to pieczenie poczułam zbliżające się Święta.A czy Wy już czujecie zbliżające się Święta? 🙂
Składniki na bezglutenowe pierniki:
- 100 g mąka owsiana bezglutenowa
- 70 g mąka gryczana
- 70 g skrobia z tapioki lub ziemniaczana
- 30 g siemię lniane mielone
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 30 ml oliwa z oliwek
Przepis na bezglutenowe pierniki:
1. Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia z tapioki, siemię lniane, soda oczyszczona.
2. Do składników dodać napój owsiany bezglutenowy i oliwe z oliwek. Składniki wymieszać przy użyciu łyżki.
3. Na stolnicy oderwać kawałek ciasta i ręcznie go spłaszczyć. Za pomocą foremek wykrawać pierniki.
4. Piec w temperaturze 180 stopni ( termoobieg) przez 12 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz