Przepis na bezglutenowe drożdżowe racuchy z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkami bez mleka, bez jajek i bez glutenu  🙂

Dzisiaj przychodzę do Was jeszcze z ostatnim przepisem w tym roku 🥰  Zdobył on największą liczbę głosów w ankiecie na instagram 🙂Emilka ma alergie na jabłka to jej robię w wersji z gruszką i wychodzą tak samo pyszne  🙂

Mąkę uniwersalna z bezglutenu można kupić w Auchan. Z mąki uniwersalnej z balvitenu też wyjdą, ale ciasto będzie bardziej kleiste. Mąkę z balvitenu kupiłam ostatnio w Lidlu  🙂

A jak u Was przygotowania do Sylwestra?  U nas to Emilka najlepiej przygotowana  🤭 Ma już swój układ taneczny gotowy i nie może się doczekać otwarcia swojego szampana z psim patrolem  😉


Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkiem bez mleka i bez jajek:

 - 2 jabłka 

 - 200 g mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten

 - 4 g drożdży instant

-  250 ml napoju owsianego

-  olej rzepakowy


Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkiem bez mleka i bez jajek:

1. Pokroić jabłka na kawałki. 

2. Mąkę wymieszać z drożdżami. Napój owsiany lekko podgrzać ( tak żeby temperatura wynosiła ok. 30 stopni) i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie mikserem.  

3. Ciasto odstawić wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.

4. Kawałki  jabłka obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia z każdej strony. Smażyłam po 4 racuchy na łyżeczce oleju rzepakowego. 





Komentarze