- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym bez glutenu, bez mleka i z bez jajek z dodatkiem kaszy gryczanej 😊
Przychodzę dzisiaj do Was z pomysłem na szybki obiad 😊 Cały czas pamiętam o naszej ankiecie i ten przepis miał głosy do wrzucenia w następnej kolejności. Emilka nie jest fanką groszku więc to nie jest jej ulubione danie. No ale zjada z niego chociaż trochę kurczaka, kaszę i marchewkę 😉
Podana porcja jest dla 2 dorosłych osób i 1 dziecka 😊
Czy ktoś się skusi na taki obiad? 😊
Składniki na bezglutenowego kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym:
- 300 g filetu z kurczaka
- 5 marchewek
- puszka zielonego groszku o masie 400 g
- 0,5 szklanki wody + 50 ml wody do zagęszczenia sosu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1,5 woreczka kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowego kurczaka w sosie marchewkowo-groszkowym:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokroić na kawałki. Zamarynować z łyżeczką oleju rzepakowego i wszystkimi przyprawami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
3. Marchewkę pokroić na talarki. Zielony groszek odsączyć.
4. Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć kurczaka przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojoną marchew. Zalać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
5. Dodać zielony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut.
6. W 50 ml wody dokładnie wymieszać łyżkę mąki. Przelać do sosu stopniowo mieszając aż do uzyskania konsystencji sosu.
7. Danie podawać z ugotowaną kaszą.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz