Bezglutenowy kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym

 Kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym bez glutenu, bez mleka i z bez jajek z dodatkiem kaszy gryczanej 😊

Przychodzę dzisiaj do Was z pomysłem na szybki obiad 😊 Cały czas pamiętam o naszej ankiecie i ten przepis miał głosy do wrzucenia w następnej kolejności.  Emilka nie jest fanką groszku więc to nie jest jej ulubione danie.  No ale zjada z niego chociaż trochę kurczaka, kaszę i marchewkę 😉

Podana porcja jest dla 2 dorosłych osób i 1 dziecka 😊

Czy ktoś się skusi na taki obiad?  😊

Składniki na bezglutenowego kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym: 

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 5 marchewek
  • puszka zielonego groszku  o masie 400 g
  • 0,5 szklanki wody + 50 ml wody do zagęszczenia sosu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 woreczka kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowego kurczaka w sosie marchewkowo-groszkowym:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Mięso pokroić na kawałki. Zamarynować z łyżeczką oleju rzepakowego i wszystkimi przyprawami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. 

3. Marchewkę pokroić na talarki. Zielony groszek odsączyć. 

4. Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć kurczaka przez ok. 5 minut. Następnie dodać pokrojoną marchew. Zalać 0,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut.

5. Dodać zielony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut.

6. W 50 ml wody dokładnie wymieszać łyżkę mąki. Przelać do sosu stopniowo mieszając aż do uzyskania konsystencji sosu.

7. Danie podawać z ugotowaną kaszą. 




Komentarze