Przepis na kotlet drobiowy bez glutenu, bez mleka i bez jajek

 Kotlet drobiowy bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂

Dzisiaj mam dla Was propozycje obiadowa 🙂 Emilka widząc tego kotleta z początku była sceptycznie do niego nastawiona. Ostatecznie zdecydowała spróbować i była aż zaskoczona, że to takie dobre. 🙂

Czy ktoś skusi się na taki obiad? 🥰

Podana porcja jest dla 1 dorosłej osoby 🙂


Składniki na kotlet drobiowy:

  • 100 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  •  4 łyżki bułki tartej bezglutenowej
  • 4 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • szczypta pieprzu
  •  5 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Przepis na kotlet drobiowy:

  1.    Filet z kurczaka obtoczyć w folii spożywczej i potłuc go do cienkiego plastra. Przekroić na pół,   żeby były 2 kotlety.
  2.   Przygotować 3 miseczki. Do 1 miski umieścić mąkę uniwersalna z bezglutenu. W drugiej wymieszać 2 łyżki mąki kukurydzianej z 5 łyżkami zimnej wody (to będzie jako zastępnik jajka)i dodać tu szczyptę pieprzu. W 3 misce umiescić mąkę uniwersalna bezglutenową.
  3.   Kotleta obtoczyć najpierw w mące uniwersalnej bezglutenowej, następnie w mieszance mąki kukurydzianej z wodą a na końcu w bułce tartej. Odłożyć na talerz.
  4.   Kotleta smażyć na oleju rzepakowym po ok. 5-7 minut z każdej strony na średnim ogniu. 


Komentarze