Przepis na bezglutenowe mufinki bananowe

 Mufinki bananowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂

Emilce ostatnio minęła alergia na banana i postanowiłam przygotować mufinki 🙂 Bardzo jej posmakowały i na pewno będą się teraz pojawiać u nas częściej na podwieczorek 😉

Czy ktoś się skusi na takie mufinki? 🙂


Z podanej porcji wychodzi ok. 12 mufinek a jedna mufinka zawiera: 

  • Energia: 165 kcal
  • Białko: 3 g 
  • Tłuszcz: 5.8 g 
  • Węglowodany: 25.2 g 


Składniki na bezglutenowe mufinki bananowe: 

  • 2 banany
  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 szklanka napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego 
  • 50 ml olej rzepakowego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka siemienia lnianego 


Przepis na bezglutenowe mufinki bananowe: 

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, siemię lniane. 
  2.  W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: napój owsiany, olej rzepakowy, banan. Dokładnie je zblendować. 
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. 
  4. Ciasto przelać do ok. 12 papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut. 




Komentarze