- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mufinki bananowe bez mleka, bez jajek i bez glutenu 🙂
Emilce ostatnio minęła alergia na banana i postanowiłam przygotować mufinki 🙂 Bardzo jej posmakowały i na pewno będą się teraz pojawiać u nas częściej na podwieczorek 😉
Czy ktoś się skusi na takie mufinki? 🙂
Z podanej porcji wychodzi ok. 12 mufinek a jedna mufinka zawiera:
- Energia: 165 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 5.8 g
- Węglowodany: 25.2 g
Składniki na bezglutenowe mufinki bananowe:
- 2 banany
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 50 ml olej rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przepis na bezglutenowe mufinki bananowe:
- W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, siemię lniane.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: napój owsiany, olej rzepakowy, banan. Dokładnie je zblendować.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką.
- Ciasto przelać do ok. 12 papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
babeczki bananowe
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe mufinki
Mufinki bananowe
podwieczorek
słodkości
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz