Przepis na udka pieczone na ryżu z warzywami

Udka pieczone na ryżu z warzywami  🙂 to taki pomysł na szybki obiad z tych, które same się robią.

Podana porcja jest dla 2 osób dorosłych i 1 dziecka. Emilce jedynie daliśmy ryż i warzywa zupełnie osobno 😉

Czy ktoś się skusi na taki obiad? 🙂

Jedna porcja dla dorosłej osoby zawiera: 

Energia: 591 kcal

Białko: 42.2 g

Tłuszcz: 21.3 g

Węglowodany: 55.6 g


Składniki na udka pieczone na ryżu z warzywami:

  • 2 udka z kurczaka (ok. 200 g każde)
  • 500 ml wody
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • szczypta kurkumy
  • 1.5 woreczka ryżu basmati
  •  opakowanie warzyw mrożonych na patelnię
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przepis na udka pieczone na ryżu z warzywami:

  1. Udka zamarynować:  łyżeczka oleju rzepakowego z 0.5 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kurkumy i szczypta pieprzu. Odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.
  2. 500 ml gorącej wody wymieszać z 0.5 łyżeczki słodkiej papryki i odrobina pieprzu.
  3.  Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłożyć warzywa mrożone i udka z kurczaka. Zalać warzywa i ryż 500 ml gorącej wody.
  4.  Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez godzinę.




Komentarze