Przepis na krem z pieczonej papryki

 Krem z pieczonej papryki z dodatkiem marchewki 🙂Inspiracją do tego przepisu był ostatni obiad w restauracji roślinnej. Tam jedynie było w wersji z pomidorami.

Przepis jest szybki w przygotowaniu i robiony na bulionie warzywnym 🙂 Pietruszkę, która zostanie z bulionu można wykorzystać na sos ziemniaczano-pietruszkowy podany z ugotowanym mięsem.

A jaka jest Wasza ulubiona zupa? 🙂


Wartości odżywcze dla zupy:

Energia: 223 kcal

Białko: 10.8 g

Tłuszcz: 3.1 g

Węglowodany: 59.6 g


Składniki na krem z pieczonej papryki:

  • 3 małe czerwone papryki
  • 2 małe pietruszki
  • 4 średnie marchewki
  • 1 litr wody
  • 0.5 małej cebuli
  • 1 liść laurowy

Przepis na krem z pieczonej papryki:

  1. Przygotować bulion warzywny. Do 1 litra wody umieścić pokrojone marchewki, pietruszki, cebulę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 40 minut.
  2.  Upiec papryki w całości w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 30 minut.
  3.  Z bulionu wyciągnąć pietruszkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Paprykę obrać ze skóry, wydrążyć i wrzucić do bulionu.
  5.  Gotować z marchewki i paprykę przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać słodkiej papryki.
  6.  Zblendować zupę na gładki krem.


Komentarze