Przepis na krem z dyni z pomarańczą

 Krem z dyni z pomarańczą poleca się na jesienne popołudnie- koniecznie zapisz sobie na później :) (chorągiewka po prawej stronie)

Danie jest całkiem szybkie w przygotowaniu :) Dynię hokkaido najpierw piekę w całości. Dzięki temu jest ją potem łatwiej obrać na kawałki.  

W wersji z jabłkiem też super smakuje. Wtedy zamiast pomarańczy należy dodać 2 małe jabłka pokrojone na kawałki.  

A jakie jest są Wasze ulubione dania z dynią? :)


Wartości odżywcze dla zupy:

Energia: 445 kcal

Białko: 19.3 g

Tłuszcz: 4.4 g

Węglowodany: 121.4 g


Składniki na krem z dyni z pomarańczą:

-  500 ml wody lub bulionu warzywnego

- 1 dynia hokkaido

- 0.5 wyciśniętego soku z  pomarańczy

Przepis na krem z dyni z pomarańczą:

1) Dynię hokkaido upiec w całości w 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut. 

2) Dynię obrać ze skóry i pokroić na kawałki. 

3) Do 500 ml wody umieścić pokrojoną dynię i gotować przez 15 minut. 

4) Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i dodać do zupy. Gotować jeszcze przez 5 minut.

5) Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. 



Komentarze