- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dżem truskawkowy- szybki przepis z małą ilością cukru :)
Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis na dżem truskawkowy. Wykorzystałam do niego mrożone truskawki z biedronki. Dżem jest bardzo szybki w przygotowaniu i potrzebujemy do niego tylko 3 składników :) Do zagęszczenia wykorzystałam siemię lniane. Mi najlepiej sprawdza się siemię lniane mielone z firmy lenvitol. Widziałam go na pewno w leclerc. Jeszcze rozejrzę za nim po innych sklepach i w story dam znać :)
Truskawki z początku gotuje w 3/4 szklanki wody i ich piękny zapach unosi się w całej kuchni. Wtedy Emilka aż dopytuje co tak ładnie pachnie. Ostatnio mi powiedziała nawet, że ten dżem smakuje lepiej niż sklepowy :)
A jaki jest Wasz ulubiony dżem? :)
Składniki na dżem truskawkowy bez pektyn:
- opakowanie truskawek mrożonych (450 g)
- 4 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki wody (ze szklanki o pojemności 200 ml)
Przepis na dżem truskawkowy bez pektyn:
1) Truskawki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
2) Zblendować truskawki na gładki krem.
3) Ponownie zagotować, dodać 4 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki cukru trzcinowego i składniki energicznie mieszać przez ok. 3 minuty.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz