Przepis na dżem truskawkowy bez pektyn

 Dżem truskawkowy- szybki przepis z małą ilością cukru :)

Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis na dżem truskawkowy. Wykorzystałam do niego mrożone truskawki z biedronki. Dżem jest bardzo szybki w przygotowaniu i potrzebujemy do niego tylko 3 składników :)  Do zagęszczenia wykorzystałam siemię lniane. Mi najlepiej sprawdza się siemię lniane mielone z firmy lenvitol.  Widziałam go na pewno w leclerc. Jeszcze rozejrzę za nim po innych sklepach i w story dam znać :)

Truskawki z początku gotuje w 3/4 szklanki wody i ich piękny zapach unosi się w całej kuchni. Wtedy Emilka aż dopytuje co tak ładnie pachnie.  Ostatnio mi powiedziała nawet, że ten dżem smakuje lepiej niż sklepowy :)

A jaki jest Wasz ulubiony dżem? :)


Składniki na dżem truskawkowy bez pektyn:

-  opakowanie truskawek mrożonych (450 g)

- 4 łyżki siemienia lnianego mielonego

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 3/4 szklanki wody  (ze szklanki o pojemności 200 ml)


Przepis na dżem truskawkowy bez pektyn:

1) Truskawki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

2) Zblendować truskawki na gładki krem.

3) Ponownie zagotować, dodać 4 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki cukru trzcinowego i składniki energicznie mieszać przez ok. 3 minuty. 



Komentarze