Przepis na bezglutenowe galaretki truskawkowe

 Straszne galaretki o smaku truskawkowym  😀

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na galaretki. Emilka nazywa je żelkami  😉 wczoraj aż mnie pani z przedszkola pytała co to były za galaretki, bo mówiła o nich cały dzień. Ostatecznie zjadła wszystkie, które jej dałam. 

Na dzisiejszy podwieczorek będzie mieć je ponownie  🤭 nie lubi tak długo być w przedszkolu, ale ten podwieczorek ja skusił  😉

Będzie potrzebny agar agar. To roślinna substancja żelująca. Można ją na pewno dostać w Lidlu 🙂 te Lidlowe  mają w paczce 2 opakowania po 15 g.

Czy ktoś skusi się zrobić takie galaretki?  👻 


Składniki na bezglutenowe galaretki truskawkowe: 

  •  300 g mrożonych truskawek
  • 150 ml wody 
  • 15 g proszku agar agar 
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa 

Przepis na bezglutenowe galaretki truskawkowe: 

1) Truskawki mrożone gotować w 150 ml wody przez 10 minut. 

2) Truskawki dokładnie zblendować razem z pozostała wodą po gotowaniu.

3) Zagotować ponownie i dodać ksylitol oraz agar agar. Mieszać energicznie łyżką przez 3 minuty cały czas. Mieszanie ważne, żeby agar dobrze się rozpuścił. 

4) Płyn od razu przelać do foremek i odstawić do stężenia. Agar agar tężeje w temperaturze pokojowej. 



Komentarze