- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Straszne galaretki o smaku truskawkowym 😀
Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na galaretki. Emilka nazywa je żelkami 😉 wczoraj aż mnie pani z przedszkola pytała co to były za galaretki, bo mówiła o nich cały dzień. Ostatecznie zjadła wszystkie, które jej dałam.
Na dzisiejszy podwieczorek będzie mieć je ponownie 🤭 nie lubi tak długo być w przedszkolu, ale ten podwieczorek ja skusił 😉
Będzie potrzebny agar agar. To roślinna substancja żelująca. Można ją na pewno dostać w Lidlu 🙂 te Lidlowe mają w paczce 2 opakowania po 15 g.
Czy ktoś skusi się zrobić takie galaretki? 👻
Składniki na bezglutenowe galaretki truskawkowe:
- 300 g mrożonych truskawek
- 150 ml wody
- 15 g proszku agar agar
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
Przepis na bezglutenowe galaretki truskawkowe:
1) Truskawki mrożone gotować w 150 ml wody przez 10 minut.
2) Truskawki dokładnie zblendować razem z pozostała wodą po gotowaniu.
3) Zagotować ponownie i dodać ksylitol oraz agar agar. Mieszać energicznie łyżką przez 3 minuty cały czas. Mieszanie ważne, żeby agar dobrze się rozpuścił.
4) Płyn od razu przelać do foremek i odstawić do stężenia. Agar agar tężeje w temperaturze pokojowej.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz