Przepis na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe

 Ciasteczka amarantusowe z karobem :)

Mam dzisiaj dla Was przepis na szybkie ciasteczka amarantusowe. Emilce bardzo smakują i mówi, że to kakaowe ciasteczka. Potrzeba tylko kilka składników i są szybkie w przygotowaniu :) 

Amarantus ekspandowany kupuje w rossman z dobrej kalorii. Karob można znaleźć w dziale zdrowej żywności np w Careffour lub w Auchan.  Karob jest mączką chleba świętojańskiego i w smaku przypomina kakao. 

Czy ktoś się skusi na takie ciasteczka? :)


Składniki na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:

- 50 g amarantusa ekspandowanego

- 3 łyżki sproszkowanego karobu

- 50 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 3 łyżki gorącej wody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przepis na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:

1) Wymieszać wszystkie suche składniki: amarantus ekspandowany, proszek do pieczenia i karob. 

2)  Przygotować zastępnik jajka: wymieszać dokładnie łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.

3) Do suchych składników dodać przygotowany zastępnik jajka, napój owsiany. Wszystko dokładnie wymieszać. 

4) Uformować ciasteczka i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 10 minut. 



Komentarze