- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jako, że dopiero zaczyna sezon na dynię to mam dzisiaj dla Was przepis na rissoto dyniowe :) Można je przygotować z dyni hokkaido lub z dyni piżmowej. Co jakiś czas lubię wracać do tego dania.
U mnie to rissoto zazwyczaj podawane jest na kolację :) Dodatkowo można je posypać płatkami drożdżowymi nieaktywnymi. W smaku przypominają ser i mają wysoką zawartość błonnika i białka. Wzbogacą również naszą dietę w witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, kwas foliowy.
Podana porcja zawiera:
Energia: 406 kcal
Węglowodany: 86 g
Białko: 9,04 g
Tłuszcze: 8,35 g
Jak Wam podoba taki pomysł na kolację? Czy ktoś z Was będzie chciał spróbować? :)
Składniki na rissoto dyniowe:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (marchewka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie)
- 200 g upieczonej dyni
- torebka brązowego ryżu
- łyżeczka oleju rzepakowy
Przepis na rissoto dyniowe:
1) Dynie piżmową pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) na 30 minut. Blendować na mus.
2) W przypadku dyni hokkaido najpierw pozostawić ją w całości w 180 stopni przez 20 minut. Będzie nam łatwiej dynię obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojoną dynię ponownie piec na 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut. Blendować na mus.
2) Przygotować bulion warzywny. Do 1,5 litra wody dodać ok. 6 marchewek, 1 ziele angielskie, jeden liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotować przez 30 minut.
3) Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego i usmażyć przez chwilę surowy ryż. Następnie dodać 1 chochlę bulionu warzywnego i 200 g puree z dyni. Zalać wszystko 2 chochlami bulionu warzywnego i często mieszać przez 30 minut. Co jakiś czas dolewać jeszcze w trakcie gotowania bulion.
4) Wyłączyć gaz przykryć garnek i zostawić na 5-10 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Dzień dobry. Świetne przepisy, szkoda ze tak późno do Pani trafilam.;-) Czy moglabym prosic o jakis kontakt? Mam synka w tym samym wieku również alergia na wszystko.
OdpowiedzUsuńO dziękuję :) Cieszę się, że przepisy się podobają :) Można mnie znaleźć np na facebooku jako Mama małego smakosza- dieta dla alergika lub na instagram https://www.instagram.com/p/CVmo5MAspVE/?utm_source=ig_web_copy_link. W razie jakiś pytań proszę pisać :)
Usuń