Przepis na rissoto dyniowe

Jako, że dopiero zaczyna sezon na dynię to mam dzisiaj dla Was przepis na rissoto dyniowe :)  Można je przygotować z dyni hokkaido lub z dyni piżmowej.  Co jakiś czas lubię wracać do tego dania. 

U mnie to rissoto zazwyczaj podawane jest na kolację :)  Dodatkowo można je posypać płatkami drożdżowymi nieaktywnymi.  W smaku przypominają ser i mają wysoką zawartość błonnika i białka.  Wzbogacą również naszą dietę w witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, kwas foliowy. 

Podana porcja zawiera:

Energia: 406 kcal

Węglowodany: 86 g

Białko: 9,04 g

Tłuszcze: 8,35 g

Jak Wam podoba taki pomysł na kolację? Czy ktoś z Was będzie chciał spróbować?  :) 


Składniki na rissoto dyniowe:

- 1,5 litra bulionu warzywnego (marchewka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie)

- 200 g upieczonej dyni 

-  torebka brązowego ryżu

 - łyżeczka oleju rzepakowy


Przepis na rissoto dyniowe:

 1)  Dynie piżmową pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) na 30 minut.  Blendować na mus.

2)  W przypadku dyni hokkaido najpierw pozostawić ją w całości w 180 stopni przez 20 minut. Będzie nam łatwiej dynię obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pokrojoną dynię ponownie piec na 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut. Blendować na mus. 

2) Przygotować  bulion warzywny. Do 1,5  litra wody dodać ok. 6  marchewek, 1 ziele angielskie, jeden liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotować przez 30 minut. 

 3)  Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego i usmażyć przez chwilę surowy ryż. Następnie dodać 1 chochlę bulionu warzywnego i 200 g puree z dyni.  Zalać wszystko 2 chochlami bulionu warzywnego i często mieszać przez 30 minut.  Co jakiś czas dolewać jeszcze w trakcie gotowania bulion.

4)   Wyłączyć gaz przykryć garnek i zostawić na 5-10 minut. 



Komentarze

  1. Dzień dobry. Świetne przepisy, szkoda ze tak późno do Pani trafilam.;-) Czy moglabym prosic o jakis kontakt? Mam synka w tym samym wieku również alergia na wszystko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziękuję :) Cieszę się, że przepisy się podobają :) Można mnie znaleźć np na facebooku jako Mama małego smakosza- dieta dla alergika lub na instagram https://www.instagram.com/p/CVmo5MAspVE/?utm_source=ig_web_copy_link. W razie jakiś pytań proszę pisać :)

      Usuń

Prześlij komentarz