- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe :)
Jeśli chodzi o te mufinki to za pierwszym razem zrobiłam je dla Emilki do przedszkola. Miała to być dla niej też taka zachęta na zostawanie do podwieczorku ;) Do śniadaniówki dałam jej 3 i zjadła wszystkie. Wychodzą miękkie i u nas nam wszystkim smakują.
Czy ktoś może się skusi na takie mufinki? :)
Z podanej porcji wychodzi 12 mufinek. Natomiast 1 mufnika zawiera:
Energia: 103 kcal
Białko: 1,85 g
Tłuszcz: 3,66 g
Węglowodany: 16,9 g
Składniki na bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe:
- 300 g marchewek (waga przed obraniem)
- 1 brzoskwinia (ok. 250 g)
- 50 ml napój owsiany bezglutenowy
- 30 ml olej rzepakowy
- 100 g mąka owsiana bezglutenowa
- 20 g mąka ryżowa
- 50 g skrobia z tapioki
- 30 g ksylitolu lub innego słodziwa
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe:
- Obrać marchewkę i gotować przez 30 minut.
- Do miski umieścić ugotowaną marchewkę, obraną brzoskwinię, napój owsiany. Wszystko dokładnie zblendować. Dodać olej rzepakowy i wymieszać.
- W osobnej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana bezglutenowa, skrobia z tapioki, mąka ryżowa, siemię lniane, ksylitol i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Powstałe ciasto umieścić do 12 papilotek.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 30 minut.
babeczki
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe słodkości
mufniki marchewkowo-morelowe
podwieczorek
słodkości
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz