Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-bzoskwiniowe

Bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe :)

Jeśli chodzi o te mufinki to za pierwszym razem zrobiłam je dla Emilki do przedszkola.  Miała to być dla niej też taka zachęta na zostawanie do podwieczorku ;) Do śniadaniówki dałam jej 3 i zjadła wszystkie. Wychodzą miękkie i u nas nam wszystkim smakują.  

Czy ktoś może się skusi na takie mufinki? :)

Z podanej porcji wychodzi 12 mufinek. Natomiast 1 mufnika zawiera:

Energia: 103 kcal

Białko: 1,85 g

Tłuszcz: 3,66 g

Węglowodany: 16,9 g


Składniki na bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe:

  • 300 g marchewek (waga przed obraniem)
  • 1 brzoskwinia (ok. 250 g)
  • 50 ml napój owsiany bezglutenowy
  • 30 ml olej rzepakowy
  • 100 g mąka owsiana bezglutenowa
  • 20 g mąka ryżowa
  • 50 g skrobia z tapioki
  • 30 g ksylitolu lub innego słodziwa
  • 1 łyżka siemienia lnianego


Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-brzoskwiniowe:

  1.  Obrać marchewkę i gotować przez 30 minut.
  2.  Do miski umieścić ugotowaną marchewkę, obraną brzoskwinię, napój owsiany. Wszystko dokładnie zblendować. Dodać olej rzepakowy i wymieszać.
  3. W osobnej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana bezglutenowa, skrobia z tapioki, mąka ryżowa, siemię lniane, ksylitol i proszek do pieczenia.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4.  Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Powstałe ciasto umieścić do 12 papilotek.
  5.  Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 30 minut. 





Komentarze