Przepis na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe

Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe polecają się na podwieczorek  😊

Mam dzisiaj dla Was szybki przepis na ciasteczka. Przygotowywałam je w zeszłym tygodniu na spotkanie ze znajomymi, którzy mają dziecko. I wszystkim bardzo smakowało  😊

Wykorzystałam do nich amarantus ekspandowany z dobrej kalorii. Kupuje go zawsze w rossmanie.  

A czy Wy używacie amarantusa ekspandowanego w kuchni?  

To ja jeszcze oprócz ciasteczek bardzo lubię go z jogurtem. Natomiast Emilka zajada też bez niczego i mówi, że to popcorn 😊

Z podanej porcji wychodzi ok. 8 ciasteczek i wszystkie zawierają:

Energia: 331 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 6.71  g
Węglowodany: 61,8 g 


Składniki na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:

- 30 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g suszonych rodzynek niesiarkowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka siemienia lnianego

Przepis na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:

1)  Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut.  Po tym czasie odlać wodę. Pozostawić tylko niewielką ilość i rodzynki dokładnie zblendować.

2)  Wymieszać dokładnie łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody  (zastąpi nam to jajko).

3)  Do miski umieścić  amarantus ekspandowany, proszek do pieczenia.  Następnie dodać zblendowane rodzynki i wymieszane siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować ciasteczka.

4)  Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.







Komentarze