- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe polecają się na podwieczorek 😊
Mam dzisiaj dla Was szybki przepis na ciasteczka. Przygotowywałam je w zeszłym tygodniu na spotkanie ze znajomymi, którzy mają dziecko. I wszystkim bardzo smakowało 😊
Wykorzystałam do nich amarantus ekspandowany z dobrej kalorii. Kupuje go zawsze w rossmanie.
A czy Wy używacie amarantusa ekspandowanego w kuchni?
To ja jeszcze oprócz ciasteczek bardzo lubię go z jogurtem. Natomiast Emilka zajada też bez niczego i mówi, że to popcorn 😊
Z podanej porcji wychodzi ok. 8 ciasteczek i wszystkie zawierają:
Energia: 331 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 6.71 g
Węglowodany: 61,8 g
Składniki na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:
- 30 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g suszonych rodzynek niesiarkowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przepis na bezglutenowe ciasteczka amarantusowe:
1) Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Pozostawić tylko niewielką ilość i rodzynki dokładnie zblendować.
2) Wymieszać dokładnie łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody (zastąpi nam to jajko).
3) Do miski umieścić amarantus ekspandowany, proszek do pieczenia. Następnie dodać zblendowane rodzynki i wymieszane siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować ciasteczka.
4) Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe
ciasteczka amarantusowe
ciasteczka z rodzynkami
podwieczorek
rodzynki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz