- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe kotlety z indyka z marchewką polecają się na obiad 😊
Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety z indyka. Można je ugotować na parze lub upiec. To takie fajne danie na obiad dla całej rodziny. Jako, że porcja wychodzi na
Emilka lubi te kotlety. Jednak zdarza się, że zje z nich tylko cebulę 😉 Wtedy nawet prosi, żeby wyszukać jej cebulę.
A jak Wam podoba się taki pomysł na obiad? 😊
Z podanych składników wychodzą 3 porcje dla dorosłej osoby. Natomiast jedna porcja zawiera:
Energia: 327 kcal
Białko: 27,8 g
Tłuszcz: 14,9 g
Węglowodany: 22 g
Składniki na bezglutenowe kotlety z indyka:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 300 g marchewek (waga przed obraniem)
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g cebuli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
Przepis na bezglutenowe kotlety z indyka:
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć marchewkę i cebulę przez ok. 5 minut.
- Przygotować zastępnik jajka: dokładnie wymieszać łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.
- Do miski umieścić mięso mielone, usmażoną marchewkę z cebulą, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać zastępnik jajka i ponownie dokładnie wymieszać.
- Uformować pulpety. Ugotować je na parze przez 30 minut.
- Można też upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (na termoobiegu) przez ok. 20-22 minuty. Tak w połowie czasu pieczenia pulpety obrócić na drugą stronę.
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe kotlety z indyka
bezglutenowe obiady
kotlety z indyka
kotlety z warzywami
obiad
pulpety mielone
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz