Bezglutenowe kotlety z indyka

 Bezglutenowe kotlety z indyka z marchewką polecają się na obiad 😊

Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety z indyka.  Można je ugotować na parze lub upiec. To takie fajne danie na obiad dla całej rodziny.  Jako, że porcja wychodzi na 

 Emilka lubi te kotlety. Jednak zdarza się, że zje z nich tylko cebulę 😉 Wtedy nawet prosi, żeby wyszukać jej cebulę.  

A jak Wam podoba się taki pomysł na obiad? 😊


Z podanych składników wychodzą 3 porcje dla dorosłej osoby.  Natomiast jedna porcja zawiera:  

Energia: 327 kcal

Białko: 27,8 g

Tłuszcz: 14,9 g

Węglowodany: 22 g


Składniki na bezglutenowe kotlety z indyka:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 g marchewek (waga przed obraniem)
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 40 g cebuli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody


Przepis na bezglutenowe kotlety z indyka:

  1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałki.
  2. Na łyżeczce oleju rzepakowego smażyć marchewkę i cebulę przez ok. 5 minut.
  3. Przygotować zastępnik jajka: dokładnie wymieszać łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.
  4.  Do miski umieścić mięso mielone, usmażoną marchewkę z cebulą, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Następnie dodać zastępnik jajka i ponownie dokładnie wymieszać.
  5.  Uformować pulpety. Ugotować je na parze przez 30 minut.
  6.  Można też upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (na termoobiegu) przez ok. 20-22 minuty.  Tak w połowie czasu pieczenia pulpety obrócić na drugą stronę.  



Komentarze