Przepis na bezglutenowe lody truskawkowe

 Bezglutenowe lody truskawkowe dla alergików i nie tylko polecają się na podwieczorek 🙂

Emilka jakiś czas jadła sorbety w których była informacja, że może zawierać mleko. Będąc gdzieś w drodze było wygodnie zjeść takie lody. Ostatecznie okazało się, że pojawiła się po nich silna alergia. Ustaliłyśmy, że znowu będę robić jej domowe. 

Wykorzystałam do tego foremki z ikei 🙂 

Dodałam  różdżek truskawkowych  od @helpa.czarymamy Natomiast napój roślinny można wybrać dowolny. 

 Emilce bardzo posmakowały. Mąż też ich próbował i był zaskoczony, że sorbety a takie smaczne.

A czy Wy lubicie takie sorbety? 🙂


Składniki na bezglutenowe lody truskawkowe:

 -  200 ml napoju roślinnego ( wybrałam owsiany bezglutenowy) 

-  2 łyżki różdżek smaku truskawkowych od helpy

-  1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodziwa 


Porcja na 3 lody 

Przepis na bezglutenowe lody truskawkowe: 

1) Wymieszać wszystkie składniki i zblendować. 

2)  Przelać do pojemników i dać do zamrażarki 🙂




Komentarze