- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe kotlety z kasza jaglaną i marchewką polecają jako dodatek do obiadu lub na kolację.
Została mi jeszcze bułka tarta bezglutenowa i ona dodała mi inspiracji na te kotlety 😉
Emilce posmakowały. Duży dodatek smakowy w nich to ta bułka tarta. Wczoraj razem z tatą zjedli je wszystkie na ogródku 🙂 Na pewno będę częściej do nich wracać, bo samej kaszy jaglanej to nigdy nie zje 🤭
Jak Wam podoba taka wersja kotletów bez mięsa? 🙂
Składniki na bezglutenowe kotlety z kasza jaglana:
- 50 g surowej kaszy jaglanej
- 40 g cebuli
- 2 marchewki (ok. 200 g i waga przed obraniem)
- bułka tarta bezglutenowa
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
Przepis na bezglutenowe kotlety z kasza jaglana i marchewką:
- Ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:2 ( 1 porcja kaszy do 2 porcji wody) tak, żeby kasza pod koniec gotowania wchłonęła cała wodę.
- Cebulę pokroić na drobno. Dusić w wodzie bez wcześniejszego smażenia przez 10 minut.
- Przygotować zastępnik jajka: wymieszać 1 łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.
- Obrać i ugotować marchewki przez 40 minut i po ugotowaniu rozdrobnić je dokładnie widelcem.
- Do jednej miski umieścić kaszę jaglaną, cebule, rozdrobniona marchewkę, mąkę kukurydzianą i zastępnik jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą.
- Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym po 3 minuty z każdej strony. Smażyłam 2 razy po 4 kotlety na łyżeczce oleju rzepakowego i potem odsaczyłam tłuszcz na papierowym ręczniku.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz