Przepis na bezglutenowe kotlety z kaszą jaglaną i marchewką

 Bezglutenowe kotlety z kasza jaglaną i  marchewką polecają jako dodatek do obiadu lub na kolację.  

Została  mi jeszcze bułka tarta bezglutenowa i ona dodała mi inspiracji na te kotlety  😉 

Emilce posmakowały. Duży dodatek smakowy w nich to ta bułka tarta. Wczoraj razem z tatą zjedli je wszystkie na ogródku  🙂  Na pewno będę częściej do nich wracać, bo samej kaszy jaglanej  to nigdy nie zje  🤭

Jak Wam podoba taka wersja kotletów bez mięsa?  🙂 


Składniki na bezglutenowe kotlety z kasza jaglana: 

  •  50 g surowej kaszy jaglanej 
  •  40 g cebuli 
  •  2 marchewki (ok. 200 g i waga przed obraniem) 
  • bułka tarta bezglutenowa    
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 3 łyżki gorącej wody 


Przepis na bezglutenowe kotlety z kasza jaglana i marchewką: 

  1. Ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:2  ( 1 porcja kaszy do 2 porcji wody)  tak, żeby kasza pod koniec gotowania wchłonęła cała wodę. 
  2.  Cebulę pokroić na drobno. Dusić w wodzie bez wcześniejszego smażenia przez 10 minut. 
  3.  Przygotować zastępnik jajka:  wymieszać 1 łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. 
  4.  Obrać i  ugotować marchewki przez 40 minut i po ugotowaniu rozdrobnić je dokładnie widelcem. 
  5.  Do jednej  miski umieścić kaszę jaglaną, cebule, rozdrobniona marchewkę, mąkę kukurydzianą i  zastępnik jajka. Wszystko dokładnie wymieszać.  Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. 
  6.  Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju rzepakowym po 3 minuty z każdej strony.  Smażyłam 2 razy po 4 kotlety na łyżeczce oleju rzepakowego i potem odsaczyłam tłuszcz na papierowym ręczniku. 




Komentarze