Przepis na bezglutenowe gofry truskawkowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na gofry truskawkowe :) Z podanej porcji wychodzą 4 gofry. 

Wykorzystałam do nich liofilizowane truskawki.  Można użyć te z helpy od czary mamy lub bezglutenowe z firmy frupp.  

Jeśli chodzi o te różdżki truskawkowe z czary mamy to je najlepiej zamówić przez internet.  Zazwyczaj zamawiam je z allegro lub z apteki melissa. 

Emilce bardzo posmakowały  :) Mam też małego fana tych gofrów. Kolega od Emilki powiedział, że są to pychotki  :) 

A jak Wam podoba taka wersja gofrów? 🙂 



Składniki na bezglutenowe gofry truskawkowe:

  • 500 ml dowolnego napoju roślinnego 
  • 300 g mąki uniwersalnej bezglutenowej mix cake z firmy balviten
  • 3-4  łyżki rozdrobnionych lifilizowanych truskawek np od helpy
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe gofry truskawkowe:

1) Wlać do miski napój roślinny, dodać mąkę bezglutenową, różdżki truskawkowe i ksylitol. Wszystko dokładnie zblendować. Pozostawić na ok. 10 minut do zgęstnienia ciasta. 
2) Gofrownicę posmarować łyżką oleju rzepakowego i nagrzać. Nałożyć ciasto chochlą wypukłą stroną łyżki. Piec przez ok. 6-7 minut zależnie od mocy gofrownicy. 





Komentarze