Przepis na bezglutenowy chleb

 Chleb bez glutenu i bez jajek poleca się na śniadanie i kolację :)

Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis.  Ten chleb to było dla mnie takie największe wyzwanie. Zawsze mi czegoś brakowało w tych wcześniejszych próbach, a ten jest dokładnie taki chciałam. Nawet jego skórka jest bardzo smaczna 🙂

Emilka coś go już próbowała, ale ostatecznie zrezygnowała.  Powiedziała mi, że to nie dlatego że jej nie smakuje. Tylko dlatego, że mocno ją męczy kaszel i ma trudniej teraz z jedzeniem. 

A Wam jakie chleby najbardziej smakują, takie ciemne czy jasne? :)  Lubicie jakieś dodatki ziaren?


Składniki na bezglutenowy chleb:

- 1 szklanka mąki ryżowej  (140 g)

- 0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej (120 g)

- 0,5 szklanki skrobi z tapioki (100 g)

- 1/4 szklanki mąki gryczanej bezglutenowej ( 40 g)

- 1/4 szklanki siemienia lnianego (40 g)

- 7 g drożdży suszonych

- odrobina soli

- 1 łyżka cukru 

- 350 ml wody (temp. 35 stopni)

- 1 łyżka oleju rzepakowego 


Przepis na bezglutenowy chleb:

1) Wymieszać wszystkie suche składniki:  mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka gryczana, siemię lniane, drożdże suszone, odrobina soli. 

2) Przy użyciu miksera wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę (ważne, żeby miała ok. 35 stopni).  Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 

3) Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. 

4) Jak piekarnik będzie nagrzany to przełożyć do foremki. Z góry przy użyciu pędzelka posmarować olejem rzepakowym.  Dzieki temu chleb od góry nie popęka.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 50 minut. 





Komentarze