Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-morelowe

Mufinki marchewkowo-morelowe bez glutenu, bez mleka i bez jajek polecają się na podwieczorek 🙂


To są ulubione mufinki od Emilki i mojego męża 😉 zawsze kiedy je zrobię to znikają w błyskawicznym tempie. Zrobiłam je z mąki uniwersalnej do wypieku ciast z balvitenu. Kupiłam ją w lidlu. Robiłam je już też z bezglutenowej mąki uniwersalnej z firmy bezgluten i też wyszły smaczne 🙂 Mąka z bezglutenu powinna być teraz dostępna w biedronce. 

A jakie mufinki lubicie najbardziej?  🙂



Składniki na bezglutenowe mufinki marchewkowo-morelowe:

- 300 g marchewek (waga przed obraniem)
- 100 g morele suszone
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej z balvitenu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 200 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego 
- 50 ml oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-morelowe:

1) Obrać i ugotować marchewkę.  Po ugotowaniu dokładnie zblendować w małej ilości wody.
2) Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.  Po tym czasie wylać większość wody. W małej ilości dokładnie zblendować. 
3)  W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, proszek do pieczenia siemię lniane. W drugiej misce umieścić i wymieszać wszystkie mokre składniki:  zblendowane marchewki i morele suszone, napój owsiany, olej rzepakowy. 
4) Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. 
5) Z ciasta wyjdzie 12 mufinek. Przełożyć je do papilotek lub do foremki na mufinki i od razu dać do piekarnika. Piekarnik należy mieć już wcześniej nagrzany  🙂
6) Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.  25 minut.  







Komentarze