- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mufinki marchewkowo-morelowe bez glutenu, bez mleka i bez jajek polecają się na podwieczorek 🙂
To są ulubione mufinki od Emilki i mojego męża 😉 zawsze kiedy je zrobię to znikają w błyskawicznym tempie. Zrobiłam je z mąki uniwersalnej do wypieku ciast z balvitenu. Kupiłam ją w lidlu. Robiłam je już też z bezglutenowej mąki uniwersalnej z firmy bezgluten i też wyszły smaczne 🙂 Mąka z bezglutenu powinna być teraz dostępna w biedronce.
A jakie mufinki lubicie najbardziej? 🙂
Składniki na bezglutenowe mufinki marchewkowo-morelowe:
- 300 g marchewek (waga przed obraniem)
- 100 g morele suszone
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej bezglutenowej z balvitenu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 200 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego roślinnego
- 50 ml oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe mufinki marchewkowo-morelowe:
1) Obrać i ugotować marchewkę. Po ugotowaniu dokładnie zblendować w małej ilości wody.
2) Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wylać większość wody. W małej ilości dokładnie zblendować.
3) W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, proszek do pieczenia siemię lniane. W drugiej misce umieścić i wymieszać wszystkie mokre składniki: zblendowane marchewki i morele suszone, napój owsiany, olej rzepakowy.
4) Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki.
5) Z ciasta wyjdzie 12 mufinek. Przełożyć je do papilotek lub do foremki na mufinki i od razu dać do piekarnika. Piekarnik należy mieć już wcześniej nagrzany 🙂
6) Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
bez jajek
bez mleka
bezglutenu
Mufinki
mufinki marchewkowe
mufinki z morelami
podwieczorek
zdrowe mufinki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz