Przepis na bezglutenową pizzę w sosie porowym

Bezglutenowa pizza w sosie porowym poleca się na obiad lub na kolację :)

Ostatnio po przygotowaniu chleba zdałam sobie sprawę, że dokładnie ten sam przepis mogę wykorzystać na ciasto do pizzy.  Emilka nie może pomidorów to zaczęłam się zastanawiać nad innym sosem. Zwykle robiłam jej w sosie dyniowym, ale tym razem chciałam coś wytrawnie. 

Mąż podpowiedział mi sos porowy. Sam jadł już taką pizzę i bardzo mu smakowała. Okazało się to super rozwiązaniem. 

Z dodatków dałam szynkę, ogórek kiszony i cebulę.  Cebula to był najważniejszy składnik, bo Emilka lubi ją najbardziej ;) Spodobała jej się też ta szynka pokrojona na drobno.  Z początku zjadła tylko te dodatki. Powiedziałam jej, że to ciasto jest jak taki chleb i czy by nie chciała go spróbować.  Trochę go zjadła i odpowiedziała, że jest bardzo pyszne :) Tą pizzę dałam jej po powrocie z placu zabaw jak była już bardzo głodna to może i dlatego tym razem poszło lepiej próbowanie nowego smaku. Ostatnim razem zjadła tylko dodatki. 

A jak Wam podoba się pizza w takiej wersji? :)


Składniki na bezglutenową pizzę:

- 1 szklanka mąki ryżowej  (140 g)

- 0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej (120 g)

- 0,5 szklanki skrobi z tapioki (100 g)

- 1/4 szklanki mąki gryczanej bezglutenowej ( 40 g)

- 1/4 szklanki siemienia lnianego (40 g)

- 7 g drożdży suszonych

- odrobina soli

- 1 łyżka cukru 

- 350 ml wody (temp. 35 stopni)

- 1 łyżka oleju rzepakowego 


Przepis na bezglutenową pizzę:

1) Wymieszać wszystkie suche składniki:  mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka gryczana, siemię lniane, drożdże suszone, odrobina soli. 

2) Przy użyciu miksera wyrobić ciasto dolewając stopniowo wodę (ważne, żeby miała ok. 35 stopni).  Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 

3) Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. 

4)  Na papierze do pieczenia wyłożyć ciasto. U siebie zrobiłam kilka takich mini pizzy.  Dodać wybrany sos i dodatki. Piec ok. 8-9 minut zależnie od rodzaju piekarnika. U mnie było to 9 minut. 


Składniki na sos porowy:

- 2 pory

- 200 ml wody

- 1  łyżka skrobi ziemniaczanej


Przepis na sos porowy:

1) Pory pokroić na talarki. Gotować je przez 20 minut w 200 ml wody.

2) Po ugotowaniu wszystko dokładnie zblendować.  Ponownie gotować na małym ogniu, dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i wymieszać.  Na ciasto pizzy nakładać w niewielkiej ilości.






Komentarze