Przepis na dżem z jagodami i rabarbarem

 Mam dzisiaj dla Was propozycję na dżem z rabarbaru i jagód :) Jak przygotowywałam mufinki to zostało mi coś rabarbaru i postanowiłam go wykorzystać na dżem :)  

Emilka z początku nie była do niego przekonana.  Ostatecznie w wersji z mufinką zdecydowanie jej posmakował :)  Warto go zrobić przy okazji mufinek z rabarbarem.

Jak Wam się podoba takie połączenie jagód I rabarbaru? :)


Składniki na dżem z rabarbarem i jagodami:

- 3 małe łodygi rabarbaru

- 300 g mrożonych jagód

- 200 ml wody

- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa


Przepis na dżem z rabarbarem i jagodami:

1)  Rabarbar pokroić na kawałki. Następnie gotować rabarbar i jagody w małej ilości wody przez 20 minut.

2) Pod koniec gotowania dodać siemię lniane i ksylitol. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Można też pod koniec zblendować. 



Komentarze